Tutkijan karu arvio Aleksei Navalnyin paluusta Venäjälle: "Ilmeinen riski hänen hengelleen"

6:05
Aleksanteri-instituutin johtaja avaa Navalnyin myrkytystapausta – onko oppositiojohtaja jatkossakin vaarassa?

Länsi ei tule hyväksymään Aleksei Navalnyin poliittista pidätystä tai hänen henkensä uhkaamista.Tässä on tutkijan mukaan viesti, joka länsimaiden on viestittävä selkeästi Venäjälle.

Venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin on määrä palata Moskovaan tänään sunnuntaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan Navalnyin kone laskeutuu Moskovaan noin puoli seitsemältä illalla Suomen aikaa.

Navalnyi sai elokuussa vakavan sairaskohtauksen lentomatkalla Tomskista Moskovaan. Hänet lennätettiin sairaalahoitoon Saksaan, ja Saksan hallitus vahvisti, että Navalnyin elimistöstä löytyi Novitšok-myrkkyä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kehottaa länsimaita seuraamaan tilannetta tarkasti.

– Aleksei Navalnyn paluu Venäjälle on ilmeinen riski hänen hengelleen. Samanaikaisesti lännen on oltava valmis reagoimaan paluusta koituviin seurauksiin”, hän kirjoittaa kommentissaan.

– Navalnyin paluun riskit ymmärretään Kremlissä, ja käynnissä on ollut jo hyvän aikaa erilaisten rikosepäilyjen aktivointi. Viesti on selvä: vapaata poliittista toimintaa ei hyväksytä Venäjän maaperällä. Oleellisempi kysymys on se, miten Kreml aikoo toteuttaa uhkauksensa, kun Navalnyi palaa. Paluu tulee saamaan kansainvälistä huomiota, ja jos hänet kiidätetään suoraan lentokentältä oikeussaliin, huomio kasvaa entistä suuremmaksi. Tätä Kreml ei halua, mutta vielä vähemmän se haluaa maaperälleen poliitikon, joka on sisäpoliittisen ongelman lisäksi ulkopoliittinen ongelma”, Lassila jatkaa.

Puun ja kuoren välissä

Hän korostaa, että myrkytyksen aikaansaama kansainvälinen nöyryytys ja hallintoon kohdistuvat kasvavat sisäpoliittiset paineet pakottavat Kremlin puun ja kuoren väliin Navalnyin palatessa.

– Pelitilan antaminen kansainvälisiä kannuksia hankkineelle taitavalle oppositiopoliitikolle tuskin tulee kysymykseen, koska sitä ei ole annettu tähänkään asti. Vuosia jatkunut Navalnyin järjestelmällinen sulkeminen ulos virallisesta politiikasta ja nyt paljastunut salamurhahanke osoittavat sen, että Kreml ei luota pehmeämpiin keinoihin.

Lassila sanoo, että epämääräisten vihjailujen sijaan Kremlille on viestittävä selvästi, että länsi ei tule hyväksymään Navalnyin poliittista pidätystä tai hänen henkensä uhkaamista.

– Länsi ei voi sivuuttaa Navalnyin kohtaloa. Tarvitaan selkeä toimintasuunnitelma ja todellinen aikomus panna käytäntöön konkreettisia sanktioita riippumatta siitä, onko selkeällä poliittisella viestillä vaikutusta Kremliin. Lännen tulee olla valmis toimimaan, jos Navalnyin paluun aiheuttamat seuraamukset niin vaativat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja