Miksi Navalnyi pidätettiin ja mitä kiinniotossa oikein tapahtui? Esiin kaivettiin vuosien takainen tuomio: "Venäjän viranomaiset pelasivat peliä"

3:37
Oppositiojohtaja Navalnyi otettiin kiinni Venäjällä – ulkomaantoimittaja kertoo, mistä on kyse.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu selvitti Livessä, mitä Šeremetjevon kansainvälisellä lentoasemalla oikein tapahtui, kun Berliinistä Moskovaan lentänyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi pidätettiin passintarkastuksessa.

Navalnyin kannalta ongelmat alkoivat oikeastaan jo ennen laskeutumista.

– Navalnyin koneen piti laskeutua Vnukovon kentälle, mutta hänen lentonsa ohjattiinkin "yllättäen" muutaman kymmenen kilometrin päähän Šeremetjevon kentälle, Hopsu kertoo.

– Venäjän viranomaiset pelasivat peliä. Jotain tällaista oli odotettavissakin. Nyt saatiin vähän vähemmän huomiota.

Šeremetjevon kenttä on Venäjän toiseksi suurin, mutta valtaosa mediasta ja Navalnyin kannattajista odottivat ennakkotietoihin nojaten oppositiopoliitikkoa Vnukovon kentällä.

– Kun Navalnyi saapui Šeremetjevon kentälle, hän tuli normaalisti koneesta ulos ja meni linja-autoon. Kansainvälisen median edustajia oli paljon seuraamassa tapahtumia, koska heitä oli lennolla läsnä. Poliisi vei Navalnyin pois keskustelun jälkeen. Navalnyin kerrotaan kysyneen, onko kyseessä pidätys? Tähän ei vastattu.

Myöhemmin kuitenkin sekä Navalnyin oma asianajaja että Venäjän viranomaiset ovat vahvistaneet kiinnioton.

Miksi Navalnyi sitten otettiin kiinni maailman seuratessa hänen saapumistaan Venäjälle?

– 2014 Navalnyi sai tuomion kavalluksesta ja se muutettiin ehdonalaiseksi. Yksi ehto oli, että hänen pitää ilmoittautua viranomaisille ja se hänen olisi pitänyt tehdä viime joulukuussa. Tuolloin hän oli vielä Berliinissä myrkytyksen jälkeen.

– Navalnyi oli kuitenkin todettu terveeksi ja venäläisviranomaiset olivat sitä mieltä, että kun hän kerran on terve, niin hänen pitää käydä ilmoittautumassa. Tällä varjolla hänet nyt pidätettiin.

"Ehkä muitakin syytteitä"

Pidätys tapahtui suorassa lähetyksessä.

– Nykyteknologia mahdollistaa tällaisia asioita. Tällaisia pidätyksiä ei kulissien takana päästä tekemään.

Venäjän vankilaviranomaisten mukaan Navalnyi pysyy kiinniotettuna odottamassa oikeuden istuntoa. 

– Seuraavaksi pitää tietää, mihin Navalnyi viedään ja pääseekö asianajaja keskustelemaan hänen kanssaan. Navalnyita odottaa ehkä muitakin syytteitä. Esimerkiksi "Putinin kokkina" tunnettu Jevgeni Prigožin on nostanut kunnianloukkaussyyteen, koska Navalnyin YouTube-kanavalla oli Prigožinin mukaan paneteltu häntä.

Prigožin on venäläinen oligarlki ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriä. "Putinin kokiksi" häntä kutsutaan ravintolaomistusten vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja