Mainos

Suomiko takapajula? Ulkomaalaiset lyttäävät kritiikin – yhtä seikkaa lukuun ottamatta

Suomessa asuvat ulkomaalaiset tyrmäävät MTV3 Uutisten Saksan-kirjeenvaihtajan Tapio Nurmisen Suomi-kritiikin. Nurminen totesi kolumnissaan esimerkiksi, että Suomi on kaukana kauniista, puhtaasta ja sivistyneestä maasta.

MTV3 Uutiset kysyi kolmelta Suomessa asuvalta ulkomaalaiselta mitä mieltä he ovat Suomesta ja kirjeenvaihtajan kommenteista. Pääasiassa kolmikko lyttäsi Nurmisen toteamukset.

Esimerkiksi siisteys tai kauneus eivät ole portugalilaisen Joaon, zimbabwelainen Robertin sekä Indonesiasta kotoisin olevan Matran mukaan Suomessa ongelma.

– Mielenkiintoista. Kyllähän Suomi on kaunis ja siisti maa. Tuosta sivistyneestä on aika vaikea sanoa, koska sivistyksen voi käsittää niin monella tapaa, Robert toteaa.

Joao tosin jää pohtimaan Suomen kauneutta hetkeksi.

– Kun täällä on vain metsää kaikkialla.

Suomalaiset yhtä ystävällisiä kuin kivi routaisessa maassa?

Kolmikko ei allekirjoita myöskään Nurmisen väitettä, jonka mukaan "ystävällisyys ja ilo irtoavat suomalaisesta immeisestä yhtä herkästi kuin graniittijärkäle routaisesta maasta".

– Ei pidä paikkaansa, suomalaiset ovat ystävällisiä, Matra toteaa välittömästi.

Robert ja Joao tosin ymmärtävät osittain, miksi käsitys juroista suomalaisista saattaa elää. Kumpikaan ei silti pidä suomalaisia epäystävällisinä.

– Kestää aika pitkään saada ihmisten luottamus. Ei ole esimerkiksi helppoa mennä baariin ja alkaa jutella siellä ihmisten kanssa, Joao sanoo.

– Suomalaisiin tutustuminen kestää, mutta kun heihin tutustuu, he ovat todella ystävällisiä, Robert toteaa puolestaan.

Helsinki, kaunis kesäjuoppokaupunki

Nurminen tyrmää kolumnissaan myös Helsingin maineen kauniina kesäkaupunkina. Kirjeenvaihtajan mukaan kesällä yleistyvä juopottelu pilaa katukuvan.

MTV3 Uutisten haastattelema kolmikko asuu Helsingissä, eikä yksikään heistä pidä juopottelua isona ongelmana. Kaikki kolme tunnustavat toki nauraen, että suomalaisten juominen on tullut heille tutuksi.

– Kaikki juovat aika paljon, mutta ei se minusta ole kovin paha asia, Matra sanoo.

– Juominen näkyy täällä kyllä, mutta ihan samalla tavalla juodaan esimerkiksi Lontoossa tai Madridissa, Robert puolestaan toteaa.

Kyllä, nuoret käyttäytyvät huonosti!

Nurminen totesi kolumnissaan myös, että suomalaiset lapset ja nuoret eivät enää osaa käyttäytyä, tervehtiä ja keskustella luontevasti vanhempien ihmisten kanssa.

Tästä MTV3 Uutisten haastattelemat ulkomaalaiset ovat samaa mieltä.

– Pitää paikkansa. Etenkin alle 20-vuotiaiden käytöksessä olisi parantamista, Joao toteaa.

Robert näkee nuorten käyttäytymisessä suuren eron kotimaahansa verrattuna.

– Zimbabwessa vanhempien kunnioittaminen on iso osa kulttuuria. Itse esimerkiksi annan vanhuksille automaattisesti paikkani bussissa, mutta näkemäni mukaan suuri osa suomalaisista nuorista ei tee mitään.

Myös Matra pitää suomalaisnuorten käytöstapoja kehnoina.

– Olen kokenut tätä itsekin, esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. Siellä nuoret käyttäytyvät todella huonosti, saattavat esimerkiksi syljeksiä lattialle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.