Suomi voisi halutessaan tilata Sputnik-rokotetta: Ex-suurlähettiläs pitää Venäjän tarjouksen motiivia poliittisena – "Pyrittävä ratkaisuun, joka vahvistaa eikä heikennä"

Maailmanselittäjät ja rokotediplomatia: Venäjän Sputnik-tarjouksen todellinen motiivi? 9:31

Venäjä esitti viime viikolla presidentti Tarja Halosen kautta Suomelle tarjouksen saada Sputnik-rokotteen teknologia Suomen käyttöön. MTV:n Uutisaamussa ulkopolitiikan raati, Maailmanselittäjät, käy läpi tarjousta ja sen mahdollisia taustamotiiveja.

Käytännössä tarjous tarkoittaa sitä, että Suomi voisi alkaa itse valmistaa tätä kyseistä rokotetta. Osaaminen maasta löytyy, mutta rokotetuotanto pitäisi saada käyntiin. 

Rokotteita, joista ei ole tehty EU:n yhteishankintapäätöstä, on mahdollista hankkia niin sanotusti omin päin, kertoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti. Suomi voisi siis halutessaan myös tilata venäläisrokotetta käyttöönsä.

Moskovan entinen suurlähettiläs Hannu Himanen muistuttaa, että Venäjän tarjous ei ole yksin avokätinen. Taustalla on lopulta ulkopoliittisia pyrkimyksiä.

– Tilanne on tietysti monella tapaa tarkan pelin paikka. Onko se poliittisesti järkevää ja tarkoituksenmukaista, siinä on kahteen suuntaan vieviä näkökohtia. Suomen kyllä kannattaa hyvin tarkasti asemoida itseään EU-rintamaan ja pyrkiä Sputnikin osalta ratkaisuun, joka vahvistaa eikä heikennä.

– Venäjä tekee näitä tarjouksia monista syistä, mutta päällimmäisin motiivi on, näin väittäisin, poliittinen. Me emme saa tarjousta siksi, että meillä on siniset silmät, vaan Venäjä pyrkii heikentämään EU-maiden solidaarisuutta ja siihen liittyy monenlaisia näkökohtia. Venäjähän on myös käynyt disinformaatiokampanjaa länsimaisia rokotteita vastaan.

Mitkä EU-maat ovat rokotekeskustelua Venäjän kanssa käyneet? Katso keskustelun toinen osa videolta.

Maailmanselittäjät: EU:n rivit rakoilevat rokotehankinnoissa - mitä tilanteesta voi seurata? 9:13

Rokotusjuoksu käynnissä

Venäjä ei ole toistaiseksi esittänyt tarjousta Sputnik-rokotteesta koko Euroopan unionille. Tällainen lähestymistapa olisi raadin näkökulmasta helpoin kaikille osapuolille.

EU:n rokotteiden yhteishankinta on herättänyt paljon arvostelua, sillä rokotteita ei ole onnistuttu saamaan niin suuria määriä kuin olisi haluttu. Israel, Britannia ja Yhdysvallat ovat rokotejuoksussa paljon pidemmällä. MTV:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki arvioi, että nyt EU on laittanut politiikkansa yhtenäisyydestä ihmisten terveyden edelle. 

– Jos miettii kokonaisuutta, että EU kieltäytyisi Venäjän tarjouksesta ja Suomi myös, millaista vahinkoa se tekisi EU:lle, ottaen huomioon, että olemme jo nyt tilanteessa, jossa EU on laittanut yhtenäisyytensä ihmisten terveyden edelle. Jos katsotaan tilastoja, kuinka Britannia, Israel ja Yhdysvallat ovat muita maita edellä. Se johtuu tästä massiivisesta ja byrokraattisesta yhteishankintajärjestelmästä, siitä voi helposti tehdä johtopäätöksen, että on asetettu politiikka sen edelle, että saataisiin mahdollisimman nopeasti rokotetta.

Millaisia syitä muiden maiden rokotemenestyksen taustalla oikein on? Pääkuvan videolla Maailmanselittäjien vieras, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti avaa syitä. 

Lue myös:

    Uusimmat