Miten Suomi reagoisi, jos Lavrov esittäisi Haavistolle tarjouksen Sputnik-rokotteesta? "Herkullinen tilanne"

2:01
MTV:n Uutisaamussa käytiin keskustelu Venäjän Sputnik-rokotteesta.

Moskovan entinen Suomen-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi, että ulkoministeri Sergei Lavrov saattaa nostaa Sputnik-koronarokotteen esiin tapaamisessaan Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa.

– Rokote on selvästi Venäjälle tärkeä. Se on nyt myös kansainvälisissä kliinisissä kokeissa todettu hyväksi ja tehokkaaksi. Se on Lavroville henkilökohtaisesti – ja myös Venäjän johdolle – todella iso asia, toteaa Hannu Himanen MTV:n Uutisaamun maailmanselittäjissä.

Rokotenationalismi on Himasen mukaan kukoistanut Venäjällä viime kuukauden ajan.

Himasen mukaan Lavrov puhuisi kuitenkin vain omalle kansalleen, jos hän tarjoaisi rokotetta Suomelle.

– Jos hän tällaisen tarjouksen tekee, niin se on nimenomaan kotiyleisölle, että katsokaa nyt, meillä on kansainväliset mitat täyttävä rokote. Mutta ulkoministeri Haavisto ei voi tuosta vaan ottaa sitä tarjousta vastaan, jos näin kävisi.

Vaikka vastaus mahdolliseen tarjoukseen olisi kieltävä, Lavroville rokotekeskustelu olisi kuitenkin eduksi.

– Ylipäätänsä rokotteen mainostaminen sekä kotiyleisölle että kansainväliselle yleisölle (on eduksi). Suomen reaktio mahdolliseen tarjoukseen rokotteesta lähtee siitä, että me käytämme rokotetta, jonka EU:n lääkevirasto on hyväksynyt, Himanen sanoo.

Näin ollen Suomella ei olisi Himasen mukaan edes mahdollisuutta tarttua mahdolliseen tarjoukseen Sputnik-rokotteesta.

–  Ei ainakaan lonkalta heti. Kyllä se vaatisi aika pitkän prosessin ennen kuin se on mahdollista,  Himanen toteaa.

– Onhan se Lavroville herkullinen tilanne, että meillä on tällainen rokote tarjolla ja sitä ystävällisesti tarjoamme, mutta te ette voi ottaa sitä vastaan EU:n vuoksi, hymähtää MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

– Siihen on tietysti patenttivastaus: Kiitos mielellään, kunhan EU:n lääkevirasto on sen ensin hyväksynyt, naurahtaa Elinkeinoelämän keskusliiton Hanna Laurén.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja