Suomi sai uuden puolueen: Eroaa valtapuolueista monin tavoin – Tässä tulevat feministit

Feministinen puolue tähtää ensi kevään kunnallisvaaleihin, sen jälkeen eduskuntaan. Vastikään perustettu puolue kuvailee taistelevansa tasa-arvon, rasisminvastaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta, sillä vakiintuneet puolueet näyttävät unohtaneen nämä asiat. 

Feministinen puolue kerää parhaillaan kannattajia, jotta siitä voi tulla virallinen puolue. Esimerkkiä otetaan paljon Ruotsista, jossa Feministinen aloite -nimellä kulkeva puolue on onnistunut saamaan runsaasti äänestäjiä. Ruotsin feministipuolue perustettiin vuonna 2005. 

– Ydinasiamme ovat isossa mittakaavassa samat: sukupuolten välinen tasa-arvo, syrjimättömyys ja inhimillinen turvallisuus, sanoo Laura Franck. Hän vastaa puolueen talousasioista ja viestinnästä.

Franckin sanoma on selvä.

– Haluamme tehdä politiikkaa uudella tavalla.

Kolme tasa-arvoista puheenjohtajaa

Feministinen puolue eroaa valtapuolueista ainakin ikärakenteeltaan. Sen hallituksessa keski-ikä on alhainen, ja monet puolueessa ovat vasta täyttäneet 18. vuotta.

Lisäksi noin kolmasosa puolueen jäsenistä on maahanmuuttajataustaisia. Miesten ja naisten lisäksi puolueessa on myös ihmisiä, jotka eivät määrittele sukupuoltaan. Puoluetta lisäksi johtaa tasa-arvoisesti yhden sijasta kolme puheenjohtaja.

Puolue haluaa asettaa ehdokkaita jo vuoden 2017 kunnallisvaaleihin, ja pitkän aikavälin tähtäimessä ovat eduskunta- ja eurovaalit vuonna 2019. Franck toivoo, että eduskunta- ja eurovaaleihin mennessä puolue on vakiinnuttanut asemansa ja sen viesti on mennyt perille.

Feministisen puolueen voi Franckin mukaan ajatella myös siten, että se pakottaa suuret puolueet tarkastelemaan itseään. Franckin mukaan puolue nyt todella näyttää, mitä feministinen politiikka sisältää.

Puolue perustettiin kuluvan vuoden kesäkuussa, ja sen ydinporukkaan kuuluu nyt noin 25 ihmistä.

Feminismistä paljon väärinkäsityksiä

Franckin mukaan Suomessa on paljon myös väärinkäsityksiä siitä, mitä feminismi Suomessa on.

– Suomessahan on kaikki hyvin, miksi tarvitsette feminismiä? Vihaatte miehiä, eikö niin? hän antaa esimerkeiksi.

Franckin mukaan keskustelu pitää aloittaa perusteista. Sekä Suomessa että Ruotsissa feministipuolueet eivät työskentele vain miesten ja naisten tasa-arvon puolesta, vaan kaikkien heikoimmassa asemassa olevien puolesta.

Franck toivoo että kaikki, jotka seisovat tasa-arvon ja rasisminvastaisuuden takana, allekirjoittavat feministipuolueen kannattajakortin. Sen on allekirjoittanut nyt noin 3 500 ihmistä, ja päästäkseen puoluerekisteriin Feministinen puolue tarvitsee 5 000 kannattajaa. Kannattajakortin allekirjoittaminen ei tarkoita puolueen jäseneksi liittymistä, vaan sillä voi vain tukea puolueen arvoja. 


Lue myös:

    Uusimmat