Mainos

Suomi pyrkii ilmastokärkeen – maapallon ruokahuolto on jo äärirajoilla

9:14

Pariisissa juhlittiin vuosi sitten ilmastosopimuksen allekirjoitusta. Maailman maat kokoontuvat Marrakechiin tänään, kun Pariisin sopimus on juuri astunut voimaan.

Marokon ilmastokokouksen keskeisimmät neuvotteluteemat liittyvät kaikille yhteiseen läpinäkyvyyskehikkoon, kansallisten ilmastotoimien toimeenpanoon sekä päästötavoitteita kirittävän prosessin luomiseen, joilla maapallon lämpeneminen saataisiin rajattua alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. 

Vihreiden puheenjohtaja, kahden hallituksen ympäristöministeri Ville Niinistö sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Pariisin sopimus on kunnianhimoinen hanke. EU:nkin pitää satsata vielä enemmän päästöjen –––

– Kahden asteen yli ei voida ilmaston lämpenemisessä mennä. Sekin on jo riskirajalla. Esimerkiksi EU-alueen lupaus vähentää päästöjä 40 prosenttia 90-luvun tasolta ei riitä. Nyt vähennyksiä olisi tehtävä 50-60 prosenttia, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan ollaan jo nyt siirtymässä ääri-sääilmiöiden aikaan. Jos ilmasto lämpenisi neljä astetta, ruuantuotantoalueista jo puolet olisi äärialueilla. Tämä aiheuttaisi tuotantoon isoja ongelmia ja ruuan hinta nousisi Suomessakin.

Kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari sanoo, että yli kahden asteen lämpeneminen on iso juttu. Maailmalla se kuitenkin vaikuttaa Suomea enemmän.

– Maapallon elinkelpoisuus ja esimerkiksi ruokahuolto kärsisivät vakavasti. Tilanne saattaisi johtaa esimerkiksi ilmastosiirtolaisuuteen.

8:20

Kivihiilen käyttö loppuu

Suomessa valmistellaan parhaillaan energia -ja ilmastostrategiaa. Strategian yksi keskeisiä teemoja on kivihiilen käytön kieltäminen vuoteen 2030 jälkeen.

Sekä Niinistö että Jaskari nostavat esiin asumisen, ruuantuotannon ja liikenteen mahdolliset päästövähennykset. Liikennekaari saa kiitosta ja muutenkinpalveluiden digitalisointi päästöjen vähentäjänä.

Hallituksen tavoitteena on myös puolittaa öljyn käyttö vuoteen 2030 mennessä.

Molemmat seuraavat Yhdysvaltojen presidentinvaaleja myös ilmastosopimusten kantilta. Donald Trump ei ole varsinainen ilmasto-ihminen.

– Trumpin tapa toimia on, että hän haastaa kaiiki tieteen ja poliittisen eliitin näkemykset. Hän hyödyntää tietoisesti ihmisten ennakkoluuloja, Niinistö analysoi.

Jaskarin mukaan Trump kykenee jarruttamaan ilmastokehitystä Yhdysvalloissa väliaikaisesti, mutta maailmalla on ymmärretty, että kaikkien on tehtävä oma osansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.