Runsaat sateet kiusanneet maanviljelijöitä, viljakasvustot myöhässä osassa maata

Osa lakkasadosta menee hukkaan, kun poimijoiden tulo Suomeen viivästyy 2:06
Katso video: Osa lakkasadosta meni hukkaan, kun poimijoiden tulo Suomeen viivästyy

Etelä-Pohjanmaalla ja eteläisimmässä Suomessa viljakasvustojen kehitys on ProAgrian mukaan 7–10 vuorokautta jälkijunassa verrattuna normaaliin.

Muualla Suomessa tilanne on normaalilla tasolla.

Runsassateinen heinäkuu ja elokuun alku on vaikeuttanut viljojen hoitoa ja lisännyt tarvetta tautitorjunnalle. Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla osa kasveista, kuten peruna ja herne, on kärsinyt paikoin rankoista sateista.

Viljojen puinti käynnistyi siemennurmiviljelmillä jo heinäkuun puolivälissä. Etelä-Suomessa kevätviljoja päästään säästä riippuen puimaan viikon kuluessa ProAgrian tiedotteessa kerrotaan.

Kesän sääolosuhteet ovat vaikuttaneet myös viljakasvustojen jälkiversontaan, sillä kuivaa kesäkuuta seuranneet heinäkuun sateet lisäsivät jälkiversontaa kautta maan.

Tuholaiset ja sateet rokottaneet satoa

Satonäkymissä on suurta vaihtelua kasvien ja maanosien välillä. Esimerkiksi kuminan sato Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa on arvioiden mukaan tavallista heikompaa, sillä se kärsi sekä tuholaisista että talvivaurioista. Muualla maassa sadon arvellaan olevan keskimääräinen sekä määrältään että laadultaan.

Viljojen satonäkymissä eniten vaihtelua on ohran kohdalla. Sadosta arvioidaan tulevan huono Uudellamaalla ja osissa Savoa, kun taas Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Savossa sadon odotetaan olevan hyvä.

Kauran osalta sadosta odotetaan hyvää muun muassa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Etelä-Karjalassa, mutta sato jäänee välttäväksi Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa sekä osissa Pohjois-Savoa.

Syysöljykasvien sadon arvioidaan olevan laadultaan ja määrältään tavallinen koko maassa, poikkeuksena Etelä-Suomen rannikkoalueet ja Satakunta, joissa sato näyttää hyvältä.

Rapsi- ja rypsisadot ovat kuitenkin jäämässä huonoiksi tai välttäviksi, lukuun ottamatta Satakuntaa, Kainuuta ja osaa Keski-Suomea, joissa sadon arvioidaan olevan keskimääräinen.

Marjojen osalta mustaherukan sadon odotetaan olevan keskimääräinen ja punaherukan tavanomaista parempi. Vadelman sadot ovat odotettua paremmat, joskin heinäkuiset sateet ovat olleet kasville haasteellisia.

Kesä- ja syysomenien satoennusteet ovat hyviä.

Lue myös:

    Uusimmat