Maataloudessa tarvitaan vielä tuhansia apukäsiä, vaikka sesonki on jo ovella – marjayrittäjät elävät jännityksessä thaimaalaisten poimijoiden suhteen

Kausityöntekijöitä tarvitaan edelleen 1:56
Kausityöntekijöiden saatavuus on ollut kevään ja kesän aikana suuri huoli.

Lämmin sää aiheuttaa sen, että sadot kypsyvät nopeasti. Tämän takia maataloudessa tarvitaan pian paljon kausityöntekijöitä korjaamaan satoa.

Koronavirus ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat vaikeuttaneet huomattavasti kausityöntekijöiden saamista Suomeen ulkomailta. Suuri osa kausityöntekijöistä on tullut esimerkiksi Ukrainasta.

Järjestetyillä tilauslennoilla ja kotimaisella työvoimalla on pystytty jo aika paljon saamaan työvoimaa maatiloille, mutta lisää tarvitaan yhä.

– Huipputarve on lähiviikkoina. Tähän saakka on saatu suht hyvin työntekijöitä kotimaasta ja Ukrainasta Sadon nyt kypsyessä nopeasti tarvitaan vielä reippaasti väkeä kotimaasta ja ulkomailta. Esimerkiksi opiskelijoiden kannattaa jättää hakemuksia, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola sanoo.

Maatalouden kausityöntekijöitä etsitään kotimaasta verkon kautta osoitteessa www.töitäsuomesta.fi. Tilauslentojen järjestäminen ulkomailta jatkuu myös yhä.

Mäki-Hakolan arvion mukaan tällä hetkellä maatiloilla työskentelee noin 10 000 kausityöntekijää, mutta se ei vielä riitä satokaudeksi.

– Normaalina vuonna määrä on kaikkiaan noin 20 000. Jonkin verran tiloilla on viljelty tänä vuonna toisin, mikä vähentää tarvetta, mutta arvioisin, että määrä pitää lähes tuplata, Mäki-Hakola pohtii.

Marjayrittäjillä raastavat ajat

Suomalaiset marjayrittäjät elävät parhaillaan raastavan odotuksen aikoja, koska vielä ei ole varmuutta siitä, pääsevätkö Thaimaalaiset marjanpoimijat tänä vuonna Suomeen keräämään luonnonmarjoja.

Thaimaa ei ole koronaviruksen takia päästämässä poimijoita Suomeen, mutta suomalaiset yritykset ja elintarviketeollisuus ovat vedonneet Thaimaan viranomaisiin, jotta lupa heltiäisi.

Thaimaalaiset poimijat ovat jo 15 vuoden aikana kantaneet päävastuun luonnonmarjojen keräämisestä Suomessa. Poimijoita tarvitaan ainakin pari tuhatta.

Todennäköisesti kotimaista luonnonmarjaa ei tule tarjolle yhtä paljon kuin normaaleina vuosina.

Esimerkiksi Polarica Oy:n marjatuotteiden toimitusjohtaja Jukka Kristo kertoo näkymien olevan nyt kovin epäselviä.

– Vaikea sanoa, miten kauden jälkeen käy. Otetaanko jostakin tuontimarjaa ja mistä, jos otetaan, hän pohtii.

Myös kaupan kannalta tilanne on hankala, koska kuluttajat suosivat kotimaisia marjatuotteita.

Lue myös:

    Uusimmat