Hornet päätyi Venäjän propagandavideolle – "Täysin mahdollista, että kyseessä on suomalainen"

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla vilahtaa Hornet-hävittäjä 1:08
Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla vilahtaa Hornet-hävittäjä

Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jolla todennäköisesti näkyy suomalainen Hornet-hävittäjä tunnistamassa venäläiskoneita Suomenlahden yläpuolella.

Venäjän puolustusministeriön maanantaina julkaisemalla videolla näkyy, miten venäläishävittäjät saattavat Venäjän TU-95MS-potkuriturbiinipommikonetta ja Tu-22M3-yliäänipommikonetta. Videon voit katsoa jutun alusta.

Pommikoneita on saattamassa venäläinen Suhoi Su-27 tai uudempi Suhoi Su-30-hävittäjä, arvioi Puolustusvoimien entinen komentaja ja nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.).

Yhdessä kohtaa videolla vilahtaa F/A-18 Hornet -hävittäjä, mutta sen tunnuksista ei kuitenkaan saa selvää. Lindbergin mukaan on täysin mahdollista, että videolla näkyy suomalainen Hornet-hävittäjä. 

Videon saatetekstissä Venäjän puolustusministeriö kirjoittaa, että venäläiskoneet suorittivat reittilentoja Itämeren, Barentsinmeren ja Norjanmeren yläpuolella kansainvälisessä ilmatilassa ja kansainvälisiä sääntöjä noudattaen. Videon kuvausaikaa ei kerrota videolla.  

– Todennäköisesti se on kuvattu Itämeren yläpuolella, niin silloin on täysin mahdollista, että kyseessä on suomalainen Hornet normaalilla tunnistuslennolla kansainvälisessä ilmatilassa, Lindberg sanoo MTV Uutisille.

Myös Ylen haastattelema sotilasasiantuntija Marko Eklund pitää täysin mahdollisena, että videolla näkyy suomalainen hävittäjä. 

– Ympäristö näyttää Suomen etelärannikolta, eikä muilla mailla ole täällä Hornet-hävittäjiä, joten uskallan sanoa, että se on suomalainen Hornet, Eklund toteaa Ylelle.

Hänen mukaansa videolla pommikoneet lähtevät Kuolan niemimaalla sijaitsevasta Olenian lentotukikohdasta ja laskeutuvat samalle kentälle videon lopussa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) puolestaan kommentoi STT:lle seuraavasti:

– Vaikka siinä näkyisikin meidän hävittäjät, ja meidän hävittäjät näkyvät monissa muissakin kuvissa tai muissa, se on pelkästään itse asiassa varmaan ihan hyvä.

– Näkyy, että meidän ilmavalvonta pelaa. Meillä on muutamassa minuutissa koneet välittömästi tunnistamassa ja niin sanotusti opastamassa venäläiset koneet pois meidän ilmatilasta, jos ne vähänkään tulevat lähelle. Eli meillä toimii erittäin tarkasti ja nopeasti tämä hävittäjien toiminta.

Häkkänen ei näe dramatiikkaa videossa.

– Venäjä julkaisee erilaisia videoita. Niin kuin tästäkin nähdään, se on useasta eri palasesta leikattu ja liimattu. He pyrkivät jotakin omaa tarinaansa tai jotain jännitettä tai pelottelua lisäämään. Näihin kannattaa suhtautua rauhallisesti. Tämä asia on nyt selvityksessä, mutta ei tässä ole mitään dramatiikkaa, Häkkänen sanoi keskiviikkona STT:lle.

Hävittäjät varustettu asein

Sotilasasiantuntija Eklundinarvion mukaan venäläishävittäjän siipien kärjissä oli elektronisen sodankäynnin järjestelmän säiliöt ja se oli varustettu ilmataisteluohjuksin.

Lindbergin mukaan siinä ei ole mitään poikkeavaa, että hävittäjä oli varustettu asein.

– Yleensä koneet, jotka ovat tällaisessa toiminnassa mukana ovat aseistettuja ja se on ihan normaali toimintatapa.

Ilmavoimat lähtee Lindbergin mukaan tunnistuslennoille omien arviointiensa ja kriteeriensä mukaan.

– Kriteerit saattavat tapauskohtaisesti vaihdella riippuen siitä, että minkälainen tilanne tai toimintaympäristö on kyseessä, sanoo Lindberg.

Liittyykö video maanantaiseen ilmatilaloukkaukseen?

Eklundin mukaan video liittyy hyvin todennäköisesti tapahtumaan, jossa venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Suomenlahdella maanantaina.

Puolustusministeri Häkkäsen mukaan ei kuitenkaan vielä tiedetä, liittyykö kyseinen video maanantain tapahtumiin, mutta tätäkin selvitetään.

Häkkänen sanoo, että ilmatilaloukkauksiin ja kaikkeen, mitä Venäjä tekee Suomen rajoilla, suhtaudutaan erittäin vakavasti.

– Suhtaudumme vakavasti, ja näistä lähtee aina sitten nootti, jos on ilmatilassa käyty. Asia on nyt selvityksessä, ja Rajavartiolaitos tutkii tätä asiaa.

Rajavartiolaitoksen tutkinnanjohtaja Antti Leskelän mukaan tämäntyyppisten ilmatilaloukkausten tutkinta kestää tavallisesti yhdestä viikosta kahteen. Hän ei keskiviikkona kommentoinut tutkinnan sisältöä vedoten asian keskeneräisyyteen.

– Toki pyrimme tiedottamaan asiasta niin pian kuin mahdollista eli sitten, kun asiasta pystytään puhumaan järkevillä faktoilla, Leskelä sanoi.

Edellinen todettu venäläiskoneiden alueloukkaus Suomessa sattui toissa vuoden elokuussa. Tuolloin kaksi venäläishävittäjää kävi Suomen ilmatilassa Suomenlahdella.

Lue myös:

    Uusimmat