Rajavartiolaitos: Venäläiskoneiden alueloukkauksesta epäiltyjä ei kyetä tunnistamaan

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla vilahtaa Hornet-hävittäjä 1:08
Hornet-hävittäjä vilahtaa Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla

Rajavartiolaitos on esittänyt neljän venäläiskoneen tekemäksi epäiltyä alueloukkausta koskevaa esitutkintaa rajoitettavaksi. Sen mukaan esitutkinnan perusteella on ilmeistä, ettei alueloukkauksesta epäiltyjä kyetä tunnistamaan tai tavoittamaan esitutkintaa ja syytetoimia varten.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee syyttäjä.

Rajavartiolaitoksen mukaan epäilty alueloukkaus tapahtui Loviisan edustalla 10. kesäkuuta. Se ulottui syvimmillään 2,5 kilometriä Suomen puolelle ja kesti noin neljän minuutin ajan. Sää oli tapahtuma-aikaan hyvä, eikä se vaikeuttanut venäläiskoneiden pysymistä reitillä.

Rajavartiolaitos kertoi aiemmin, että koneista kaksi oli pommikoneita ja kaksi hävittäjiä. Puolustusministeriö kertoi aluksi vain yhden koneen tehneen alueloukkauksen. Tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä kertoi viime viikolla, että Rajavartiolaitoksella oli koko ajan tieto rajan tuntumassa liikkuneista koneista, mutta vasta tutkinnan edetessä selvisi, kuinka moni niistä oli käynyt Suomen puolella.

– Mikään tieto, joka itselläni on, ei tässä kohtaa viittaa siihen, että koneita olisi ollut enemmän rajan toisella puolella, Leskelä sanoo nyt.

Rajavartiolaitoksen mukaan Ilmavoimien päivystyskoneet tunnistivat venäläiskoneet visuaalisesti.

"Ei mitään dramatiikkaa"

Yle kertoi tapahtuneen jälkeen Venäjän julkaisseen videon, jossa sotilasasiantuntijan mukaan näkyy hyvin todennäköisesti suomalainen Hornet-hävittäjä tunnistamassa venäläiskoneita Suomenlahdella.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kommentoi tuolloin, että Venäjä julkaisee erilaisia videoita.

– Niin kuin tästäkin nähdään, se on useasta eri palasesta leikattu ja liimattu. Sillä halutaan lähettää varmasti kaikenlaista viestiä. Tämä asia on nyt selvityksessä, mutta ei tässä ole mitään dramatiikkaa, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan Venäjälle lähetetään aina nootti alueloukkauksista.

Yle kertoi, että Venäjän mukaan pommikoneet lensivät ”neutraalien vesialueiden yläpuolella” eli kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren, Barentsinmeren ja Norjanmeren yläpuolella. Venäjä ei ole Ylen mukaan kuitenkaan kertonut, milloin video on kuvattu.

Leskelä kertoi tuolloin eli viime viikolla, että video ei ollut ilmatilaloukkauksen tutkinnan keskiössä.

Lue myös:

    Uusimmat