Suomen ulkoministeriö kertoi kutsuneensa Israelin suurlähettilään ministeriöön ja esittäneensä tälle selvityspyynnön Israelin armeijan keskiviikkoisesta tulenkäytöstä, joka tapahtui diplomaattivaltuuskunnan vierailun aikana Jeninissä Länsirannalla.
Ulkoministeriö kertoo viestipalvelu X:ssä tuoneensa esiin myös syvän huolen Gazan humanitaarisesta tilanteesta.
Israelin armeijan joukot avasivat eilen keskiviikkona tulen, kun ryhmä diplomaatteja oli kiertomatkalla Jeninissä seurueessa, jossa oli mukana myös suomalaisia.
Suomen edustuston päällikkö Tarja Kangaskorte kertoo STT:lle, ettei itse ollut mukana seurueessa.
– Siellä oli meidän edustuston henkilökuntaa, mutta en spesifioi sen tarkemmin, montako suomalaista, Kangaskorte sanoo.
– Kutsu oli tullut Palestiinan ulkoministeriöstä, eli tämä oli Palestiinan ulkoministeriön järjestämä diplomaattikunnalle tarkoitettu tapaaminen Jeninin kuvernöörin kanssa.
Matkan tarkoituksena oli kuulla Jeninin edustajilta, kuvernööriltä ja viranomaisilta alueen tilanteesta sekä omin silmin nähdä, mikä tilanne on.
– Eli myös humanitaarisen tilanteen arviointi oli osa tätä kokonaisuutta.
Matkaan kuului vierailu Jeninin pakolaisleirin läheisyyteen, jossa Israelin joukot ampuivat laukauksia.
– Tämä tapaus tapahtui siellä Jeninin pakolaisleirin läheisyydessä. Tämä ryhmä oli siellä ollut jo jonkin aikaa, kun sitten läheisyydestä kuului laukauksia.
Tämän tarkempia tietoja tapahtumista edustuston päälliköllä ei ollut torstaina antaa. Hänen mukaansa tiedossa ei ollut, kuinka monta laukausta ammuttiin tai ammuttiinko ne seurueen suuntaan.
"Odotetaan selvitystä ja sen tuloksia"
Israel on kutsunut ampumista "varoituslaukauksiksi" ja perustellut tapahtunutta sillä, että diplomaattiseurue olisi poikennut sovitulta reitiltä rajoitetulle alueelle. Kangaskorte ei kommentoi väitettä.
– Tässäkin odotetaan sitä selvitystä ja sen tuloksia.
Palestiinan ulkoministeriö syyttää Israelin joukkoja tarkoituksellisesta ampumisesta diplomaatteja kohti. Jeninissä olleen seurueen kooksi on kerrottu hieman yli 20 ihmistä. Mukana olleiden suomalaisten henkilöllisyyksiä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Useat maat ovat vaatineet selvitystä tapahtuneesta, Suomi mukaan lukien.
– Kyseessä on erittäin vakava ja tuomittava tapaus. Olen keskustellut tilanteessa olleen suomalaisdiplomaatin kanssa. Vaadimme Israelilta selvityksen tilanteesta, kirjoitti ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) viestipalvelu X:ssä.
Suomen ulkoministeriö vahvisti tapahtuneen, mutta ei myöskään kertonut paikalla olleiden suomalaisdiplomaattien määrää.
Juttua täydennetty 22.5.2025 kello 16.14.