Mainos

Maahanmuuttovirasto: Suomi ja Ruotsi samaa mieltä Irakin turvallisuustilanteesta

Suomen Maahanmuuttoviraston mukaan Suomen ja Ruotsin näkemykset Irakin eri alueiden tilanteesta ovat samanlaiset.  

Myös Suomen Maahanmuuttovirasto pitää Irakin tilannetta epävakaana. Erityisesti Mosulin ja sen lähialueiden turvallisuustilanne on Mosulin operaation seurauksena kehittynyt kevääseen verrattuna huonompaan suuntaan.  

– Kumpikaan maa ei palauta ketään taistelujen keskelle, sanoo Migrin oikeus- ja maatietoyksikön johtaja Hanna Helinko

Maiden lainsäädännöissä on kuitenkin eroja, jotka vaikuttavat turvapaikanhakijoiden palautuskäytäntöihin. Ruotsalaisten oikeudellisessa arviossa näkyy Maahanmuuttoviraston mukaan se, että Ruotsin ulkomaalaislaissa on kansallinen lupakategoria, jota taas Suomessa ei ole. 

Suomen ja Ruotsin turvapaikkapäätöskäytäntöjä on Maahanmuuttoviraston mukaan vertailtu sen jälkeen, kun Ruotsin viranomaiset julkaisivat viime viikolla uuden Irakin tilannetta koskevan arvionsa. Edellinen arvio oli syksyltä 2014. 

Uudet maaraportit tammikuussa 

Maahanmuuttovirasto on parhaillaan päivittämässä toukokuussa 2016 julkaistuja maaraportteja. Afganistania, Irakia ja Somaliaa koskevat päivitetyt raportit julkaistaan tammikuussa.  

– Tarkastelemme, onko maiden olosuhteissa tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat oikeudelliseen arvioon kansainvälisen suojelun myöntämisestä. Kyse on siitä, voidaanko eri alueille palauttaa sellaisia turvapaikanhakijoita, joilla ei ole yksilöllisiä perusteita saada kansainvälistä suojelua Suomesta, Helinko kertoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.