Mainos

Hallinto-oikeuden päätös turvapaikanhakijasta vaikuttaa Maahanmuuttoviraston linjauksiin

Maahanmuuttovirasto alkaa soveltaa tulevissa ratkaisuissaan hallinto-oikeuden päätöstä, jonka mukaan Irakin Mosulista kotoisin oleva sunniarabi ei voi paeta maan sisällä Bagdadiin.

Oikeuden päätös ei kuitenkaan vaikuta yleisesti koko maalinjaukseen Irakista, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Repo.

Revon mukaan tuomioistuinpäätöstä sovelletaan hakemuksissa, joissa turvapaikanhakijan perusteet ovat vastaavat kuin hallinto-oikeudessa käsitellyssä tapauksessa. Jos perusteissa ilmenee poikkeavia seikkoja, turvapaikkapäätös voi olla kielteinen.

– Aina pitää katsoa, millaisista hakijaryhmistä on kysymys ja miten päätöksissä heidän osalta mennään. Tai sitten arvioidaan yksilöllisesti. Arviota voi muuttaa esimerkiksi se, onko turvapaikanhakijalla joku tukiverkosto tai muu.

Repo kertoo, että tuomioistuimissa on käsiteltävänä useita viraston turvapaikkapäätöksiä. Aikaisemman kokemuksen perusteella ratkaisuja näistä tulee runsaasti vuoden lopulla. Ratkaisut vaikuttavat Maahanmuuttoviraston tulevaan maa-arvioon Irakista.

– Kyllä me haluamme tutkijoiden itsenäisten arvioiden ohessa arvioitavaksi mahdollisimman paljon näitä hallinto-oikeuden päätöksiä. Siellä on päätettävänä hyvin erilaisia kielteisen päätöksen saaneita hakijaprofiileja.

Repo lisää, että Irakin tilanne on epävakaa ja etenkin Mosulin ja sen lähialueiden turvallisuustilanne on huonontunut. Maahanmuuttovirasto arvioi ja julkaisee Irakia koskevan, päivitetyn maaraporttinsa vuodenvaihteen jälkeen.

Myös Somalian ja Afganistanin tilanne päivitetään.  
Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä uutisoi eilen Helsingin Sanomat.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.