Mainos

Maahanmuuttovirasto kertoo uudet arviot turvallisuustilanteista – mitä Irakista linjataan?

Maahanmuuttovirasto julkistaa tänään päivitetyt Irakin, Afganistanin ja Somalian maaraporttinsa. Raporteissa arvioidaan muun muassa maiden turvallisuustilannetta ja olosuhteita.

Irakin epävakaa tilanne ja etenkin loppuvuoden aikana alkaneet taistelut Mosulin kaupungista ovat heikentäneet alueen turvallisuustilannetta ja uudelle arvioinnille on ollut tarvetta. 

Edellisen kerran kyseisten maiden turvallisuustilanteen raportit on päivitetty menneenä kesänä. Tuolloin Maahanmuuttovirasto linjasi, että kaikkien kolmen maan turvallisuustilanne oli parantunut ja kriteerit turvapaikan ja oleskeluluvan saamiseen tiukkenivat. Virasto perusteli linjaustaan muun muassa sillä, että myös muualla Euroopassa ja eteenkin naapurimaa Ruotsissa linjauksia oli kiristetty.

Marraskuussa Helsingin hallinto-oikeus teki päätöksen, jossa se katsoi, että Irakista Mosulin kaupungista kotoisin oleva sunniarabi ei voi paeta maan sisällä Bagdadiin. Vaikka kyse oli yksittäisestä päätöksestä alkoi Maahanmuuttovirasto soveltaa vastaavissa ratkaisuissaan hallinto-oikeuden päätöstä. Tuolloin kerrottiin myös, että tuomioistuimissa oli käsiteltävänä useita viraston päätöksiä, jotka vaikuttavat Irakin uuteen maa-arvioon.

– Aina pitää katsoa, millaisista hakijaryhmistä on kysymys ja miten päätöksissä heidän osalta mennään. Tai sitten arvioidaan yksilöllisesti. Arviota voi muuttaa esimerkiksi se, onko turvapaikanhakijalla joku tukiverkosto tai muu, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Repo sanoi marraskuussa.

Maahanmuuttovirasto kertoo iltapäivän tilaisuudessaan myös turvapaikkapäätöksistä viime vuonna tehdyistä valituksista ja päätösten oikeuskäytännöistä.

Viime vuonna Suomesta turvapaikkaa haki alle 5 700 ihmistä. Vuotta aiemmin turvapaikanhakijoita oli yli 32 000.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.