Suomi hakee "mini-Niinistöä" – Stubbista ja Haavistosta innostuttiin maailmalla

Suomen presidentinvaalit ovat kiinnostaneet myös kansainvälisesti 1:58
VIDEO: Suomen presidentinvaalit ovat kiinnostaneet myös kansainvälisesti.

Kansainvälisessä mediassa tuoreimman Nato-jäsenen vaalit Venäjän naapurissa kiinnostavat poikkeuksellisella tavalla. Lähi-idässä huomiota herättää Pekka Haaviston tausta rauhanneuvottelijana, Ruotsissa hullaannuttiin Alexander Stubbin suomenruotsalaisuudesta.

Monissa ulkomaisissa uutislähteissä korostetaan, että Suomessa presidentti käyttää ulkopoliittista valtaa ja toimii puolustusvoimien ylipäällikkönä, ei pelkkänä maan brändilähettiläänä.

The New York Timesin mukaan suomalaiset suuntasivat vaaliuurnille hyisiä lämpötiloja ja jäisiä jalkakäytäviä uhmaten. Lehden mukaan kärkikaksikko on tasaväkisen kokeneita poliitikkoja ja ulkopolitiikasta niin samanmielisiä, että äänestäjät valitsevat ehdokkaansa pitkälti persoona edellä. Lehti kertoo Alexander Stubbin olevan tuttu näky triathlonkilpailuissa, kun taas Pekka Haavisto tehnyt DJ-keikkoja esimerkiksi opiskelijatapahtumissa DJ Pexi -esiintyjänimellään.

Ehdokkaiden persoonien merkityksestä kertoo myös ranskalaislehti Le Monde, jonka mukaan tulevaisuuden presidentti ei ole ainakaan politiikan noviisi. Lehti kirjoittaa, että ”äärioikeistolainen ehdokas jäi huomattavasti kärkikaksikosta” viitatessaan perussuomalaisten Jussi Halla-ahoon

Ruotsissa innostuttiin Stubbista

Ruotsalaismedioissa kiinnostusta herättää varsinkin Alexander Stubbin suomenruotsalaisuus. Stubb onkin Svenska Daglabdetin otsikon mukaan ”suursuosikki” Suomen seuraavaksi presidentiksi. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT puolestaan kertoo, että Stubb olisi ensimmäinen suomenruotsalainen presidentti vuosikymmeniin. Uutisessa taustoitetaan, että viimeisin suomenruotsalainen maan johdossa oli Gustaf Mannerheim 1944–1946. Mannerheimin lisäksi muita suomenruotsalaisia presidenttejä Suomella ei ole ollutkaan, vaikka monella onkin ollut ruotsinkielinen sukunimi.

Ruotsalaismediassa otsikoihin on nostettu Alexander Stubbin nimi useammin kuin englanninkielisissä medioissa. Dagens Nyheter pohtii myös sitä, taipuvatko perussuomalaiset antamaan äänensä suomenruotsalaiselle ehdokkaalle toisella kierroksella. Lehden haastattelema suomalaisprofessori Åsa von Schoultz vakuuttaa lehdelle, että voittajasta huolimatta Suomella tulee olemaan Ruotsi-suhteita arvostava presidentti, jonka kanssa voi neuvotella ruotsiksi. 

Haussa "mini-Niinistö"

EU.n näkövinkkelistä maailmaa tarkkaileva Politico kuvailee Stubbin ”yllätyksellisen paluun politiikkaan” jatkuvan kaavaillusti. Lehden mukaan sekä Stubb että Haavisto ovat Brysselissä tuttuja kasvoja. Stubbia kuvaillaan itsevarmaksi, parrasvaloissa viihtyväksi poliitikoksi, joka on joskus joutunut pahoittelemaan töykeyttään. Haavistoa puolestaan kuvataan Stubbia hiljaisemmaksi kulisseissa puurtajaksi. 

Vaalien edellä Qatarissa päämajaansa pitävä Al-Jazeera kirjoitti Suomen etsivän nyt ”mini-Niinistöä” luotsaamaan Suomea ajassa, jossa Yhdysvallat – ei Euroopan unioni - on korvannut Venäjän Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan keskiössä. Media kertaa Sauli Niinistön korkeita kannatuslukemia muistuttaen, että hän oli ensimmäinen presidentti, joka valittiin suoraan ensimmäisellä kierroksella jatkokaudelle vuonna 2018. Juttuun haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkija Minna Ålander kuvaileekin, että siksi sekä Stubb että Haavisto ovat yrittäneet omaksua niinistömäistä olemusta. 

Vaali-illan raportissaan Al-Jazeera nostaa esiin Haaviston olevan rauhanneuvottelijanakin työskennellyt ihmisoikeuspuolustaja. Vasta tämän jälkeen mainitaan, että Haavisto olisi myös ensimmäinen homoseksuaali presidentti. 

Monet lehdet, kuten britannialainen The Guardian myös muistavat mainita Haaviston olevan ensimmäinen taustaltaan vihreä presidentti, jos hänet valitaan. 

Espanjalaisessa päivälehdessä El Mundossa Suomen vaaliraportoinnin hoitaa Moskovan-kirjeenvaihtaja, joka kirjoittaa molempien pääehdokkaiden vaalivan kovaa Venäjä-linjaa. Lehden mukaan molemmat ovat maltillisia ja eurooppamielisiä, mutta Stubb konservatiivien, Haavisto ympäristötietoisten valinta. Lehti nostaa myös esiin sen, kuinka Stubb, Jussi Halla-aho ja ”muut oikeistoehdokkaat” kannattivat vaalitentissä Suomen kansalaisuuden poistamista Venäjän kaksoiskansalaisilta takautuvasti. 

Viron yleisradioyhtiö ERR analysoi jo toisen kierroksen asetelmia. Sen toimittajan mukaan kovin kamppailu tullaan käymään perussuomalaisten äänistä.

– Stubb on oikeistolainen konservatiiviehdokas, mutta toisaalta hän saattaa olla liian liberaali maailmankansalainen perussuomalaiselle äänestäjälle. Jotkut heistä eivät välttämättä äänestä lainkaan, toimittaja Arni Alandi arvioi. 

Kaikki vaalituloksesta MTV:n Tulospalvelussa!

Lue myös:

    Uusimmat