Päätoimittajan kommentti: Haavisto saa kiittää taktikoivaa vasemmistoäänestäjää – entä jos porvarit pelaavat samaa peliä toisella kierroksella?

Näin ehdokkaat ottivat vastaan ennakkoäänet 1:41
VIDEO: Näin ehdokkaat ottivat vastaan ratkaisevat ennakkoäänet

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käyty. Tulos oli loppujen lopuksi selkeä eikä selittelyille jäänyt sijaa. Vasemmiston äänestäjät taktikoivat Pekka Haaviston toiselle kierrokselle ja pitivät tämän tukevasti Jussi Halla-ahon edellä. Toisella kierroksella ratkaisun avain piilee siinä, onnistuuko Alexander Stubb houkuttelemaan Halla-ahon ja Olli Rehnin kannattajat omaksi tuekseen, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Runsaat 1,1 miljoonaa ääntä. Niin paljon kannatusta saivat perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja valitsijayhdistyksen ja keskustan Olli Rehn yhteensä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kumpikin teki onnistuneen kampanjan, omista lähtökohdistaan. Äänimääristä ja prosenteista voi päätellä, että Halla-aho onnistui vetämään taakseen käytännössä kaikki perussuomalaiset ja vielä vähän muitakin.

Katso MTV:n tulospalvelusta, miten oma ehdokkaasi menestyi!

Historian paras tulos perussuomalaisille presidentinvaaleissa. 

Olli Rehn puolestaan ei jäänyt keskustan kehnon eduskuntavaalituloksen vangiksi, vaan hankki runsaasti ääniä yli puolueensa nykyisen prosenttiluvun ja antoi keskustalle toivoa myös muihin tuleviin vaaleihin.

Stubbin muutettava ääntä kellossa

Sekä Rehn että Halla-aho kuuluvat politiikan kartalla ns. porvarileiriin, samaan kuin ykköspaikalta vaalien toiselle kierrokselle ykkösenä lähtevä Alexander Stubb. Halla-ahon ja Rehnin saamat äänimäärät kuitenkin kertovat, ettei Stubb suinkaan ole porvarileirin kiistaton tähti. Ei ole itsestään selvää, että hän perii Rehnin ja varsinkaan Halla-ahon äänet. 

Nyt kun vaalien toisen kierroksen kampanjointi alkaa, Stubb joutuu tekemään hartiavoimin töitä houkutellakseen näitä yli miljoonaa äänestäjää taakseen. MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund ennakoikin MTV:n vaalistudiossa, että kansainvälisellä profiililla poliittista uraansa rakentanut Stubb joutuu nyt muuttamaan ääntä kellossa. Pitäisi osoittaa, että oman maan asiat ovat niitä tärkeimpiä. 

Asian voisi ilmaista myös näin: nyt tai ei koskaan Stubbin pitää kiinnostua maahanmuuton kielteisistä puolista ja bensan hinnasta.

Haaviston kannattaa kiittää Halla-ahoa

Pekka Haavisto teki kovan tuloksen vaalien ensimmäisellä kierroksella. Paitsi kampanjakonettaan ja itseään, hän saa kiittää tuloksestaan myös Jussi Halla-ahoa. 

Halla-ahon nousu kannatusmittauksissa vakuutti vasemmistoliiton Li Anderssonin ja Sdp:n Jutta Urpilaisen potentiaalisia kannattajia siitä, että nyt on äänten keskittämisen paikka – Haavistolle. Toisin sanoen vasemmisto taktikoi Haaviston toiselle kierrokselle.

Haaviston kannalta kiintoisaa on, että hän karisteli punaväriä yltään jo hyvissä ajoin vaalikampanjansa alussa. Vihreänkin kanssa on ollut tarkka paikka. Haaviston kampanjatiimi on ollut kerkeä muistuttamaan, että Haavisto ei ole vihreiden vaan valitsijayhdistyksen ehdokas.

Kaikesta tästä etäännyttämisestä huolimatta Haaviston tuki kuitenkin tuli ensimmäisellä kierroksella väkevästi vihervasemmalta. Nyt pitäisi sitten ottaa vaalityössä monta napsua oikealle.
Jos ei siis Stubbilla ole helppoa, Haavistolla vasta onkin temppu tehtävänä: pitäisi vakuuttaa Rehnin ja Halla-ahon porvariäänestäjät Stubbin kustannuksella.

Haaviston mahdollisuudet toisella kierroksella nojaavat jälleen osin perussuomalaisiin. Jos he passivoituvat sopivan ehdokkaan puuttuessa, pottia on todennäköisemmin pois Stubbilta. Jos samaan aikaan Rehnin kannattajia siirtyy joukoittain Haaviston taa, hänellä voi olla mahdollisuuksia Stubbia vastaan.

Jos taas äänestäjät edes suunnilleen noudattavat suomalaisen politiikan nykyisiä voimasuhteita perinteisellä vasemmisto-oikeisto-akselilla, Stubb voittaa Haaviston selvästi, kuten voitti aikoinaan Sauli Niinistö.

 

Lue myös:

    Uusimmat