Asiantuntijat: Äänet on nollattu, Stubb ja Haavisto taistelevat ison joukon sieluista – miten käy perussuomalaisten "supervoimalle"?

Millaisilla arvoilla kisataan presidentinvaalin toisella kierroksella? 9:59
Millaisilla arvoilla kisataan presidentinvaalin toisella kierroksella?

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käyty. Toiselle kierrokselle etenivät kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen sekä vihreiden tukema Pekka Haavisto.

Toimitusjohtaja Taru Tujunen Ellun Kanoista toteaa Huomenta Suomen haastattelussa, ettei ensimmäisen kierroksen tulos tullut yllätyksenä. Tujusen mielestä gallupit eivät vaikuttaneet siltä, että perussuomalaisten Jussi Halla-ahon kohonnut kannatus olisi lopulta uhannut kärkikaksikon asemaa.

Stubb ja Haavisto tunnetaan kansainvälisinä ja pitkän linjan poliitikkoina. Kummatkin ovat EU-myönteisiä ja he suhtautuvat maahanmuuttoon myönteisesti.

Tujunen pohtii, että toisella kierroksella keskustelu saattaa kääntyä arvokeskusteluun tai kotimaan politiikkaan, vaikka kotimaan politiikkaa ei varsinaisesti presidentin tehtäviin kuulu.

Toimitusjohtaja Karina Jutila E2 Tutkimuksesta pohtii, että keskusteluun saattavat nousta skenaariot, eli tulevaisuuskuvat.

– Jos meillä valitaan presidenttiä 12 vuodeksi käytännössä, niin toimintaympäristön pitkä linja ja erilaiset vaihtoehdot pitäisi tuoda julkisessa keskustelussa esille. Mitä tahansa voi kutakuinkin tapahtua. Ja olisi hirveän tärkeä kuulla, mitä ehdokkaat ajattelevat siitä ja miten he tulisivat erilaisissa tulevaisuuden vaihtoehdoissa käyttäytymään, Jutila pohtii.

Jutila toteaa, että toisella kierroksella on taas puolet äänipotista jaossa ensimmäisen kierroksen ehdokkaiden pudottua.

– Eli niistä sieluista taistellaan. Molemmat ehdokkaat varmasti painottavat siistiä ja asiallista kampanjaa. Tukijoukoissa voi tietysti kuumenemista tapahtua, Jutila toteaa.

Nyt aloitetaan alusta

Jutilan mukaan maahanmuuttokysymyksissä ja ympäristökysymyksissä pitää pystyä olemaan linjakas ja kuitenkin kyetä houkuttelemaan uusia äänestäjiä.

Tujunen huomauttaa, että käytännössä Stubbin ja Haaviston äänet ovat nollaantuneet toiselle kierrokselle mentäessä ja nyt aloitetaan alusta.

Jutila puolestaan arvioi, että ykköspaikalle nousu toisella kierroksella tulee olemaan haastavampaa Haavistolle kuin Stubbille.

Tujusen ja Jutilan mukaan toisen kierroksen äänestysaktiivisuutta on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Perussuomalaisten kannattajien toiminta on kysymysmerkki.

– Perussuomalaisten "supervoima" on ehkä siinä, että he ovat puolue, joka kykenee houkuttelemaan nukkuvia äänestäjiä äänestämään vaalipäivänä. Osittain perussuomalaisten hyvät vaalimenestykset ovat olleet sen supervoiman ansiota ja nyt se kysymys kuuluu, mitä sille porukalle tapahtuu nyt toisella kierroksella. Lähtevätkö he äänestämään ollenkaan vai jäävätkö he kotiin, Tujunen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat