Suomi datakeskusvaltioiden keskiöön? Johtaja hehkuttaa Suomen mahdollisuuksia

Vahva usko ulkomaisiin sijoituksiin 2:20

Valtio-omisteinen Cinia yhdistää Suomen tietoliikenteen Euroopan ytimeen hurjalla 120 terabitin sekuntikapasiteetilla. Uuteen Sea Lion -kaapeliin tänään ilmoittautunut kolmas asiakas kehuu suomalaiset maasta taivaisiin.

Yli tuhannen kilometrin pituista kaapelia pohjaan upottava laiva lähti aamulla Santahaminasta pääurakoitsijana Nokian kanssa fuusioitumassa oleva Alcatel-Lucent. Perillä Rostockissa on määrä olla sadassa päivässä.

Merkittäviä kaapelia käyttäviä asiakkaita on tarkoitus haalia parin yhtiön vuosivauhdilla. Tänään mukaan ilmoittautui kolmas asiakas, sijoitusyhtiö NxtVn, joka tunnetaan erityisen hyvin muun muassa Jämsässä. 

– Tämä on suuri uutinen. Teemme vajaan miljoonan neliön kokoista tietokeskuspuistoa Jämsään. Tarjoamme sitä kaikille maailman datakeskustoimijoille. Sanomme heille, että tulkaa Suomeen, tuokaa datakeskuksenne tänne ja nauttikaa erittäin vahvasta verkosta. Ja nyt voimme lisäksi sanoa, että nauttikaa myös mahdollisuudesta kansainväliseen tietoliikenteeseen, hehkuttaa yhtiön toimitusjohtaja Khaled Sedrak.

Mahdollisuus kymmeniintuhansiin suomalaisiin työpaikkoihin

NxtVn on tekniikan alalla toimiva sijoitusyhtiö, jolla on toimipisteet Helsingin lisäksi Lontoossa, Amsterdamissa ja Dubaissa. Jämsän datakeskuspuiston on tarkoitus olla osa toista puistoa, joka sijaitsee Pohjois-Hollannissa. 

– Hollannissa internet-talouden osa kansantuotteesta on yhdeksän prosentin kasvuvauhdissa. Se on selkeästi enemmän kuin minkään muun kansantuotteen osa. Jos me pääsisimme vastaavaan kasvuun Suomessa, puhuttaisiin kymmenistätuhansista uusista työpaikoista vuosittain, arvioi Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Suomesta datakeskushub?

See Lion on Sedrakin mukaan vahva promoottori Suomen matkalla datakeskusvaltioiden keskiöön.

– Luotettavin osa tässä uudessa mahdollisuudessa ovat suomalaiset itse. Suomalaiset ovat hyvin luotettavia ja kovia tekemään työtä. Sen lisäksi he rakastavat työtään ja ovat todella hyviä teknologiassa. Tämä tarkoittaa yrityksille pienempää riskiä. Aina jokin voi mennä vikaan, mutta jos jokin menee vikaan Suomessa, niin puhelinsoitto ja joku hyvin pätevä ihminen korjaa vian, kertoo Sedrak.

Urkinta on kaikkien huulilla. Siihenkin Sedrakin vastaus on Suomi.

– Jos tarvitsee parempaa kyberturvallisuutta, ketkä ovat parempia kuin suomalaiset? toimitusjohtaja kysyy.

Sea Lion -kaapelin pääomistaja on Suomen valtio, joka omistaa siitä 78 prosenttia. Loppuomistus jakautuu OP-Pohjolan ja Ilmarisen kesken. Kaapelin käyttöoikeuden hallinta on luovutettu Cinialle.

Lue myös:

    Uusimmat