Suomesta Irakiin palautettu mies kuoli pian palautuksensa jälkeen – irakilaislähtöinen kansanedustaja Hussein al-Taee: "Koen suurta sympatiaa ja empatiaa isänsä menettänyttä perhettä kohtaan"

Kesällä kohuotsikoihin noussut kansanedustaja Hussein al-Taee vieraili Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa. Keskustelun aihe oli Suomen saama tuomio ihmisoikeussopimusrikkomuksesta.

Viime viikolla uutisoitiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) antaneen Suomelle langettavan päätöksen tapauksesta, jossa turvapaikkaa hakenut irakilaismies karkotettiin kotimaahansa 2017.

Mies ammuttiin Bagdadissa pian palautuksen jälkeen. Ammutun tytär vei jutun EIT:hen.

Kansanedustajat Riikka Purra (ps.) ja Hussein al-Taee (sd.) vierailivat MTV:n Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa maanantai-iltana 19. marraskuuta.

Hussein al-Taee on irakilaislähtöinen shiiamuslimi. Irakissa surmattu mies oli irakilainen sunnimuslimi. Juontaja Jaakko Loikkanen kysyi al-Taeelta, vaikuttaako tämä siihen, miten hän arvioi tapausta.

– Minusta, suomalaisena kansanedustajana, ihminen on kuollut Irakissa, vaikka on ollut näyttöä siitä, että hän on hengenvaarassa. Olemme hänet silti sinne palauttaneet, al-Taee pohtii.

– Se vaikuttaa minuun ainakin sen verran, että koen suurta sympatiaa ja empatiaa isänsä menettänyttä perhettä kohtaan.

"Poliisin päätös oli perusteltu"

Poliisi tiedotti tänään pidättäytyvänsä toistaiseksi osasta Irakiin tehtävistä maasta poistamisista.

– Poliisi tekee sen, mitä poliisin täytyy tehdä. He ovat se viimeinen täytäntöönpanija näissä palautuksissa, Riikka Purra sanoo.

– Mutta tietysti voidaan miettiä, miltä kannalta tämä pidättäytymispäätös on perusteltu. Suomi ei voi taata ulkomaalaisten kuolemattomuutta Irakissa. Suomi ei voi taata edes omien kansalaistensa kuolemattomuutta.

Oliko päätös keskeyttää palautukset siis perusteltu?

– Riippuu, miltä kantilta katsoo, Purra sanoo.

– Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on nyt sanonut meille, että näin ei saa tehdä. Tässä kohtaa vähintä, mitä poliisilta voi odottaa, että hei, nyt työrauha, katsotaan tilanne uudestaan. Koen siis, että päätös oli perusteltu, kuvailee al-Taee.

Katso Riikka Purran ja Hussein al-Taeen keskustelu ohjelmassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja