Suomesta helmikuussa löytynyt koronamuunnos on kotoisin ulkomailta

Suomessa helmikuussa tavattu poikkeava koronavirusmuunnosa on lähtöisin ulkomailta, mahdollisesti Nigeriasta, Vita Laboratoriot tiedottaa.

Helmikuussa Suomesta löytyi uusi koronaviruksen muunnos, joka oli tuolloisen käsityksen mukaan uniikki ja nimettiin alustavasti Fin‐796H‐variantiksi. Kansainvälisesti muunnos tunnetaan nimellä B.1.1.318. Muunnoksesta kertoivat Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston Bioktekniikan instituutti.

Sittemmin samaa varianttia on raportoitu harvalukuisena myös muualta maailmalta. Löydökset viittaavat mahdollisuuteen, että kanta olisi peräisin Nigeriasta.

Tähän mennessä variantti on varmistettu sekvensoimalla ainakin seitsemältä potilaalta Suomessa ja yli 170 potilaalta muualla maailmalla.

Variantti ei vaikuta poikkeuksellisen herkästi leviävältä. Tämänhetkisen käsityksen mukaan se ei myöskään aiheuta poikkeavaa taudinkuvaa.

Vielä ei ole tiedossa, estävätkö nyt käytössä olevat rokotteet variantin aiheuttamaa tautia yhtä tehokkaasti kuin alkuperäisen viruskannan aiheuttamaa tautia.

Suomessa helmikuussa tehdyn havainnon jälkeen varianttia on raportoitu useista maista, muun muassa Nigeriasta, Iso‐Britanniasta, Norjasta, Sveitsistä, Saksasta ja Japanista. Nigerian löydökset ovat osin näytteistä, jotka on otettu jo tammikuussa, joten ne ovat Euroopan löydöksiä vanhempia. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja