Suomesta löytyi uusi koronavirusmuunnos – voi olla vaikeampi havaita testeissä

Suomalainen Vita Laboratoriot on löytänyt uuden koronavirusmuunnoksen. Uudesta virusmuunnoksesta uutisoi aiemmin Yle.

Vita Laboratoriot Oy:n erikoistutkija Taru Meri kertoo, että merkittävin löydös uudessa virusmuunnoksessa on, että sen mutaatiot voivat vaikeuttaa viruksen havaitsemista PCR-koronatestissä. 

– Koronavirus tunnistetaan yleensä PCR-testissä etsimällä kahta geeniä. Nyt havaitun uuden virusmuunnoksen n-geeni ei näkynyt PCR-koronatestissä juuri ollenkaan. Muunnos voi siis jäädä havaitsematta PCR-testeissä, jotka etsivät vain viruksen n-geeniä, Meri kertoo.

Merellä ei ole tietoa siitä, kuinka suuri osa suomalaislaboratorioista tunnistaa koronaviruksen etsimällä vain n-geeniä.

– Oletan, että valtaosassa laboratorioista viruksia testataan tunnistamalla kahta geeniä, jolloin myös tämä muunnos näkyy niissä.

Lisätietoa muunnoksen ominaisuuksista saadaan lähipäivinä

Tietoa siitä, leviääkö uusi variantti aiempaa helpommin tai aiheuttaako se aiemmasta poikkeavan taudinkuvan, ei Meren mukaan vielä ole saatu.

– Lähipäivinä saamme tarkempaa tietoa, kun koko genomisekvensoinnin tulokset valmistuvat.

Virusmuunnos havaittiin viime viikolla, kun Vita Laboratoriot havaitsi tavanomaisessa PCR-koronatestissa poikkeavan tuloksen. Näyte sekvensoitiin tarkemmin ja viruksen piikkirproteiinissa ilmeni muutoksia.

Koronaviruksesta on löydetty jo runsaasti muunnoksia, joista huolta ovat herättäneet etenkin Britanniasta ja Etelä-Afrikasta lähtöisin olevat virusmuunnokset.

Korjaus: Jutussa käytettiin aiemmin virheellisesti nimeä Vita Lab. Yrityksen oikea nimi on Vita Laboratoriot.

Lue myös:

    Uusimmat