Suomessakin myyty sähköauton kotilatauslaite vedetään markkinoilta Ruotsissa – valmistaja vänkää vastaan

Muista nämä asiat, kun lataat sähköautoa kotona 0:48
Ota nämä asiat huomioon sähköauton kotilatauslaitteen valinnassa ja asennuksessa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesia Ruotsissa vastaava viranomainen Elsäkerhetsverket teki viime vuonna pistotarkastuksia markkinoilla oleville sähköautojen kotilatausasemille. Yksi asetettiin myyntikieltoon turvallisuuspuutteesta johtuen.

Ruotsalaisen Elsäkerhetsverketin mukaan Easee-merkkisestä kotilaturista puuttuu standardin mukainen vikavirtasuojaus. Suomessa laitetta on myyty – ja myydään yhä – noin 800–900 euron hintaan.

Laitteen myyntikielto koskee tässä vaiheessa vain Ruotsia, mutta Tukes on ollut yhteydessä laitteen suomalaiseen maahantuojaan tarvittavien toimenpiteiden aloittamiseksi. Yle kertoo osan suomalaisista jälleenmyyjistä poistaneen Easeen latauslaitteen myynnistä oma-aloitteisesti.

Tämän artikkelin julkaisuhetkellä tuote on edelleen myynnissä muun muassa Powerin verkkokaupassa. Gigantti puolestaan on poistanut laitteen myynnistä.

Suomessa jouduttiin viime lokakuussa vetämään markkinoilta Nordic Plug Oy:n myymä latauslaite sähköiskuvaaran vuoksi.

Easee ei sulata myyntikieltoa

Norjalainen Easee vastustaa Elsäkerhetsverketin asettamaa myyntikieltoa. Yhtiön toimitusjohtaja Jonas Helmikstøl kiistää toissapäiväisessä tiedotteessa laitteen turvallisuuspuutteet ja korostaa, ettei viranomaistenkaan tiedossa ole yhtäkään vaaratilannetta. Easee pitää viranomaisen päätöstä perusteettomana, eikä myyntikiellolle ole sen mukaan laillisia perusteita.

– Asiakkaat voivat jatkaa lataamista normaalisti, eikä heidän tarvitse ryhtyä minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Aiomme jatkaa taistelua tätä päätöstä vastaan.

Ylen mukaan asennetut laitteet on Ruotsissa määrätty korjattaviksi.

Lähteet: Innohome, YleEasee, Nordic Plug

Lue myös:

    Uusimmat