Mainos

Suomessa varauduttu isorokkorokotuksiin

Suomella on valmiudet aloittaa isorokkoa vastaan suunnatut joukkorokotukset, jos sellaisiin olisi tarpeen mennä. Kansanterveyslaitoksen (KTL) mukaan rokotetta on varastoissa jo nyt tarpeeksi, eikä rokotekampanjan toteuttaminen maakunnissa olisi käytännössäkään vaikeata.

Pelottava tartuntatauti nousi tänään jälleen tapetille, kun Maailman terveysjärjestön WHO:n kerrottiin valmistautuvan kehottamaan jäsenmaitaan isorokkorokotevarastojen kasvattamiseen. WHO:n mukaan isorokko on varteenotettava bioterroriase, sillä tauti tarttuu helposti ihmisestä toiseen.

Koko väestön kattava rokoteoperaatio olisi KTL:n tutkimusprofessorin Pauli Leinikin mukaan kuitenkin poliittisesti erittäin vaikea päätös, sillä joukkorokottamisesta koituvaa riskiä pidetään nykyisellään isona.

-Jos joukkorokotuksiin lähdettäisiin, päätös ei ainakaan olisi helppo. Rokotukset tuovat mukanaan sivuvaikutuksia, joista vaarallisin on kuolemaan johtava aivokalvontulehdus, Leinikki sanoo.

Suomessa koko väestön kattavat isorokkorokotukset loppuivat vuonna 1980 ja suurin osa kansasta on täysin suojaton tappavaa tautia vastaan.

Jos massarokotukset aloitettaisiin nyt, sivuvaikutuksiakin esiintyisi enemmän.

-Sairastuneiden prosentuaalista osuutta en lähtisi arvioimaan, mutta vakavilta sivuvaikutuksilta ei varmastikaan vältyttäisi, professori toteaa.

Suomessa rokotetta "riittävästi"

Suomalaisten mahdollisista joukkorokotuksista päättäisi Leinikin mukaan tarvittaessa sosiaali- ja terveysministeriö. Vaikka mittavaan rokotekampanjaan ei lähdettäisi kuin todellisesta tarpeesta, professori kuitenkin myöntää, että jossain päin maailmaa puhkeava isorokko toisi rokotepaineet myös Suomeen.

-Jos rokotukset käynnistettäisiin, se olisi raskaan luokan poliittinen päätös. Siinä puntariin joutuisivat epidemiariski ja sivuvaikutusten ilmeinen vaara, Leinikki painottaa.

Leinikin mukaan Suomessa on "riittävä määrä" rokotetta, jotta suomalaiset saisivat suojan tautia vastaan. Hänen mukaansa KTL:ssa on inventoitu rokotevarastoja ja tarkistettu rokotteiden laatua. Tarkempiin kysymyksiin suomalaisen isorokkorokotteen kunnosta Leinikki ei ota kantaa.

-Myöskään rokoteaikatauluista en haluaisi puhua julkisesti. Luultavaa on, että isorokko ei ilmetessään vyöryisi sillä tavalla päälle kuin tämä pernarutto. Siinä olisi siten aikaa reagoida, Leinikki toteaa.

Elävä virus laboratorioissa

Isorokko hävitettiin maailmasta parikymmentä vuotta sitten ja virallisesti elävää virusta säilytetään vain kahdessa laboratoriossa Yhdysvaltain Atlantassa sekä Venäjän Novosibirskissä.

-Mahdollista on, että Venäjältä virusta on levinnyt vääriin käsiin. Teoriassa isorokkoa on mahdollista kaivaa esiin vaikka Siperian ikiroudasta, sillä isorokko säilyy erittäin hyvin monenlaisissa oloissa, virologian professori Antti Vaheri Helsingin yliopistosta mainitsee.

Vaherin mukaan paniikki olisi meilläkin lähellä, jos isorokko puhkeaisi jossain päin maailmaa. Silloin joukkorokotuksille syntyisi hänen mukaansa sosiaalinen tilaus, kun kaikki haluaisivat itselleen rokotesuojan.

-Uskon, että suomalaiset saataisiin rokotettua parissa viikossa. Viime joukkorokotekampanjasta on viitisentoista vuotta, jolloin kansalaiset saivat sokeripalarokotteen polioon, Vaheri muistuttaa.

(MTV3-STT)

12:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.