Suomessa syntynyt Kristiina synnytti Kaapo-poikansa tammikuussa ja juoksi Tokiossa kovempaa kuin koskaan – rohkea päätös käynnisti uskomattoman matkan olympialaisiin

4:13
Video: Sara Kuivisto jatkaa hirmuliekkiään Tokiossa - kolmas SE ja välieriin 1 500 metrillä

Tshekkiläissuomalaisen juoksijan Kristiina Mäen valinnat matkalla Tokion olympialaisiin hakevat vertaistaan. Moni ei olisi samaan lähtenyt. Mäki nimittäin päätti toteuttaa unelmansa lapsen hankkimisesta, kun Tokion kisoja siirrettiin vuodella.

Lapualla syntynyt Kristiina Mäki on tuttu näky Suomen yleisurheilukisoissa. Kristiinan ollessa kolmen, perhe muutti hänen äitinsä Janan kotimaahan ja hän edustaa arvokisoissa Tshekkiä. Kaksoiskansalainen antaa iloisena haastatteluita suomeksi. Ilonaiheita riittää juuri nyt.

Palataanpa hieman taaksepäin. Viime vuoden maaliskuussa päätettiin tunnetusti siirtää Tokion olympialaisia vuodella. Mäki ja puoliso Filip Sasinek – hänkin MM-tason maileri – tekivät oman päätöksensä, hyvin rohkean sellaisen.

– Rupesin miettimään, että mitä nyt teen vuoden. Olen aina halunnut lapsen, mutta on ollut vaikea miettiä, milloin se voisi tulla, Mäki muistelee 1 500 metrin alkueräjuoksunsa jälkeen.

Kaapoksi nimetty poika syntyi vuoden 2021 toisena päivänä, eli päivälleen seitsemän kuukautta sitten. Tänään Mäki juoksi 1 500 metriä kovempaa kuin koskaan ja eteni välieriin loppuajallaan 4.04,55. Olisi ollut hyvin mahdollista, ettei yhdistelmä lapsenhankinnasta ja olympialaisiin pääsystä olisi toiminut. Kyyneleet nousivat silmiin, kun 29-vuotias juoksija näki valotaululta aikansa.

– En tiennyt palaanko, ja palaanko koskaan. Iso juttu on ollut se, millainen lapsi on. Kaapo on ollut kiltti ja nukkunut kaikki yöt. Siinä pystyy kaksi urheilijaa nukkumaan ja treenaamaan hyvin. Jos lapsi olisi huutanut yöt ja päivät, ei tämä olisi onnistunut, Mäki sanoo kiitollisena.

”Jaha, ei näytä hyvältä”

Mäki teki raskausaikanaankin työtä kohti Tokiota. Kuukausien edetessä harjoituslenkkien vauhti toki tippui, mutta vasta viimeisen raskauskuukautensa hän oli harjoittelematta. Kun synnytyksestä oli kulunut kuukausi, oli aika aloittaa jälleen alusta. Nimenomaan alusta, ensin jumppaamalla, sitten juoksemalla.

– Kun olin aloittanut juoksun, koitin toisella viikolla juosta sata metriä. Se oli 24 sekuntia, ja olin että ”jaha, ei oikein näytä hyvältä”, Mäki naurahtaa.

Juoksu koheni kuitenkin nopeasti, eikä Mäki kiirehtinyt asian kanssa. Toukokuun alussa SM-maastojuoksuissa hän otti jo hopeaa. Kahta viikkoa myöhemmin 800 metrillä tuli ”kauhea” aika 2.07. Tonniviidelläsadalla oli juostava 4.10-alkuinen aika, jotta hän pääsisi kisoihin.

– Halusin päästä tänne olympialaisiin, mutten osannut sanoa mihin kunto riittää. Valmentajani sanoi, että uskoo siihen, että pääsen, mutta hän sanoi, että täällä pitää sitten juosta paljon kovempaa, siihen en tiedä ehditäänkö. Ehdittiin.

Mäen tänään rikkoutunut ennätys oli Dohan MM-kisoissa juostu 4.06,61. Ennen Tokioon lähtöä hän juoksi tuhannen metrin testijuoksun kuten teki ennen Dohan kisoja. Aika oli nyt viisi sekuntia parempi. Tokiossa ennätys siis parani yli kahdella sekunnilla, mitä hän ei osannut odottaa.

– Tiesin, että tulee aika kova aika. Siinä 150 metriä ennen maalia laskin, että olen seitsemäntenä ja yksi sija riittää, että pääsen suoraan semifinaaliin. En oikein muista viimeistä satasta, hän kertasi juoksua.

Ikävä on valtava

Kaapon isä Filip ei kilpaile Tokiossa. Hän on pojan kanssa kotona, juuri viikonloppuna Kaapo oli Mäen vanhemmilla hoidossa. Homma on siis toiminut, etenkin kun poika on helppo lapsi.

– Kolme kertaa päivässä soitellaan videopuheluita. Minusta tuntuu, että hän ei tiedä, etten ole kotona, mutta minulla on kauhea ikävä. Kun soitellaan, se on minulle vähän kovempi paikka, Mäki sanoo haikeana.

Kotiinpaluu kestää vielä muutaman päivän. 1 500 metrin välierät juostaan keskiviikkona, mahdollinen finaali perjantaina. Sitten lähtö on tämän vuoden olympialaisten sääntöjen mukaisesti nopea.

Mäki juoksi samassa erässä kuin jälleen Suomen ennätystä parantanut Sara Kuivisto. Kilpasiskot ovat läheisiä, ja myös Kuivisto oli tunteikkaana ystävänsä onnistumisesta ja koko matkasta.

– Olen niin ylpeä Kristiinasta. Naisena ymmärrän tuon arvon, että hän sai alkuvuodesta lapsen ja nyt on olympialaisissa juoksemassa ennätystä. Sitä ette te äijät varmaan ymmärräkään, miten kova juttu se on, Kuivisto sanoi miehistä koostuneelle toimittajajoukolle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja