Kristiina Mäki käsittämättömällä suorituksella olympiafinaaliin – oli jo pakannut laukkunsa kotiinlähtöä varten: "Luulin että näen Kaapon"

Tshekkiläissuomalainen Kristiina Mäki oli täysin häkeltynyt juostuaan Tokiossa 1 500 metrin olympiafinaaliin. Matkasuunnitelmiin tuli samalla muutos.

Lapualla syntynyt, mutta kolmivuotiaana perheensä kanssa äidin kotimaahan Tshekkiin muuttanut Mäki paransi alkuerässä syntynyttä ennätystään neljällä sekunnilla. Uusi Tshekin ennätys on nyt Mäen nimissä: 4.01,23.

Suomessa useasti Mäen kanssa kilpaillut, samanikäinen Sara Kuivisto juoksi seuraavassa välierässä Suomen ennätyksen 4.02,35, mikä ei riittänyt finaaliin. Mäki pääsi jatkoon aikavertailusta.

– En oikein muista sitä kilpailua, Mäki sanoi tunteellisena.

Viimeisellä kierroksella hän muistaa pyytäneensä kuolleelta isoäidiltään voimia. Ajatukset kävivät myös kotona.

– Kiva kun pääsi treenaamaan, kun minulla on niin kiva lapsi, se on ainut mitä muistan, Mäki sanoi.

Mäki synnytti Kaapo-poikansa 2. tammikuuta 2021. Kuukautta myöhemmin hän aloitti harjoittelun kohti Tokiota. Mäki kertoi alkuerien jälkeen, että hänen ja puoliso Filip Sasinekin – joka on myös maileri – harjoittelu on onnistunut, kun Kaapo on ollut niin helppo lapsi.

Ero isänsä hoidossa Tshekissä olevasta lapsesta on ollut rankkaa, osin siksi tunteet olivat pinnassa.

– Luulin, että näen Kaapon perjantaina, mutta näenkin vasta sunnuntaina. Olin jo pakannut tavarat, pitää nyt harkita mitä otan sieltä laukusta vielä pois, Mäki kertoi.

Finaali juostaan perjantaina. Siitä Mäki ei uskaltanut edes unelmoida, tavoite oli välierissä kuten Dohan MM-kisoissa kaksi vuotta sitten. Finaalissa päätavoite on saada itsensä onnelliseksi. Alkuerässä juostun ennätyksen räjähdysmäinen parantaminen – etenkin kun aikatavoitteet raskauden ja lapsensaannin aiheuttaman tauon takia olivat maltilliset – sai juoksijan täysin ymmälleen.

– Maanantaina olisin sanonut, että sellainen 1–2 sekuntia siellä voisi olla. Nyt meni voimat aika loppuun. En odottanut tällaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja