Mainos

Suomessa Pohjoismaiden ensimmäinen keuhkonsiirto sikainfluenssapotilaalle

Helsingissä on tehty tiettävästi Pohjoismaiden ensimmäinen keuhkonsiirto sikainfluenssapotilaalle.

Keuhkonsiirto tehtiin viime viikolla keski-ikäiselle sikainfluenssaan sairastuneelle naiselle, joka ei ollut saanut rokotusta. Aiemmin perusterveen potilaan keuhkot olivat lakanneet toimimasta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lääkärilehti.

Operaation tehnyt erikoislääkäri Pekka Hämmäinen Meilahden sairaalasta kertoo, että operaatioon ryhdyttiin pitkän harkinnan jälkeen.

- Kävi niin onnellisesti, että meillä sattumalta oli sopivat keuhkot käytettävissä.

Toipuminen hyvin käynnissä

Potilas oli ollut ennen siirtoa jo lähes neljä viikkoa hengityskoneessa ja yli kolme viikkoa kehonulkoisessa happeuttamishoidossa

- Potilas oli aika huonokuntoinen, mutta kun me saimme hänelle uudet keuhkot, päästiin eroon konehoidoista. Koko tilanne stabiloitui saman tien ja toipuminen on lähtenyt niin hyvin käyntiin kuin vain on voinut.

Hämmäisen tekemä leikkaus sikainfluenssapotilaalle on hyvin harvinainen. Hämmäinen tietää varmuudella, että vastaavia leikkauksia sikainfluenssan vuoksi on tehty onnistuneesti vain yhdelle potilaalle Yhdysvalloissa.

- Tämä on Suomessa ja varmaan Pohjoismaissa ensimmäinen, harvoin näihin on käytännössä mahdollisuutta. Influenssaepidemiaa tällä ei tietenkään pystytä ratkaisemaan, mutta tämän potilaan kohdalla tämä varmaan oli hänen pelastuksensa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.