Suomessa on jo yli 600 älytaloa

Suomesta on tullut älykkään talotekniikan edelläkävijä. Maassa on jo yli 600 taloa, joissa älyverkko on käytössä.

Älytalojen avainsana on LON, Local Operating Network. Se on tietoverkko, jolla ohjataan talon ilmastointia, lämmitystä, jäähdytystä, valaistusta, kulunvalvontaa, murtohälytystä, energiamittauksia ja monia muita toimintoja. Esimerkiksi valot saadaan syttymään ja sammumaan halutulla tavalla läsnäolon mukaan ja huoneissa voi olla anturit, joilla ilmanvaihtoa voidaan ohjata ilman hiilidioksidipitoisuuden perusteella.

Tulevaisuuden talon tekniikkaa ei tarvitse käyttää, vaan talo osaa palvella käyttäjiään.Yksi uuden tekniikan maailmanlaajuisestikin kiinnostavimmista kokeilukohteista on Helsingin Arabianranta, jonne rakennetaan LON-verkko perusinfrastruktuurina jokaiseen asuntoon ja toimitilaan. Verkko toteutetaan huipputehoisena valokuituna, mikä on nostanut voimakkaasti Arabianrannan kiinnostavuutta tietotekniikkayritysten piirissä.

Suomen 600 älytaloa ovat seurausta määrätietoisesta kehitystyöstä, jota on tehty viisi vuotta sitten alkaneessa Tekesin rahoittamassa SaMBA-teknologiaohjelmassa. Tekes ja Suomen toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI etsivät maailmalta eri laitteille sopivan yhteisen kielen, josta haluttiin vakiinnuttaa kaikille avoin ja kaikkien käyttämä protokolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja