Suomessa kuolee vuosittain arviolta 1800 ihmistä ilmansaasteisiin, vaikka ilmamme on puhtainta – Professori kertoo, mihin pitäisi puuttua: "Se on tunteellinen asia"

Ilmanlaatu on nyt heikkoa erityisesti kaupungeissa, koska kaduilla pöllyää runsaasti. Suurimmat riskit liittyvät kuitenkin puun polttamiseen.

– Melkein puolet suomalaisten pienhiukkasaltistumisista tulee puun pienpoltosta. Ja se on todella paljon. Me olemme valitettavasti menty siihen, että uusia rakennuksia lämmitetään yhä enemmän puulla, Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professori Juha Pekkanen kertoo.

– Päästökorkeus on matalalla, joten pienhiukkaset painuvat naapuriin ikkunan kautta sisään.

Suurimmat altistumisriskit tulevatkin pitkäaikaisesta altistumisesta ihan sisätiloissa.

Puun pienpoltto herättää tunteita

Pekkanen kertoo, että puun pienpolttoon liittyvien ongelmien ratkaisemisen vaikeus on siinä, että se on ihmisille varsin henkilökohtainen ja tunteita herättävä aihe.

Pekkanen sanoo, että esimerkiksi teollisuudessa ja autoteollisuudessa on tehty merkittäviä parannuksia päästöjen suhteen. Seuraavaksi tulisi kehittää työkoneita, jotka aiheuttavat myös merkittäviä altistumisia pienhiukkasille.

Ongelmaa esiintyy erityisesti Etelä-Suomessa ja kaupungeissa. Etelässä tilanteeseen vaikuttaa myös pienhiukkausten kaukokulkeuma muualta Euroopasta. Esimerkiksi Itä-Euroopassa riittäisi vielä tekemistä päästöjen suhteen, Pekkanen kertoo.

1800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa

Suomessa tapahtuvan pitkäaikaisen altistumisen pienhiukkasille on arvioitu aiheuttavan noin 1800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, arvioi THL.

Euroopan mittakaavassa sama arvio on vuoden 2010 tietojen mukaan 380 000.

Kaikesta huolimatta Suomessa nautitaan maailman parhaimmasta ilmanlaadusta maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan

Esimerkiksi Intiassa New Delhissä, joka on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista, kuoli arviolta 1,2 miljoonaa ihmistä ilmansaasteiden takia.

Lue myös:

    Uusimmat