Suomessa kehitetty laite parantaisi hurjasti lentoturvallisuutta – lentoyhtiöt empivät

8:19

Helsingin yliopistossa on kehitetty laite, joka pystyy tunnistamaan lentokentän turvatarkastuksessa pienetkin määrät räjähteitä. Kehittämistyössä mukana oleva apulaisprofessori Mikko Sipilä Helsingin yliopistosta kertoo, että laitetta on jo testattu Helsinki-Vantaalla ja sitä on markkinoitu kansainvälisesti.

– Se pystyy tunnistamaan lentomatkatavaroista räjähdemolekyylit. Se toimisi käytännössä niin, että lentokentillä tavara menee automaattisesti laitteesta läpi, ja laite analysoi räjähdeaineiden jäämät. Jos ikäviä aineita löytyy, niin laukun matka loppuu siihen, Sipilä sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.

Laitetta voi siis kutsua eräänlaiseksi automaattiseksi nenäksi, joka auttaa tunnistamaan räjähteitä käsitelleitä henkilöitä.

– Laite tekee tunnista toiseen työnsä samalla tavalla, se on tarkka eikä väsy. Koira voisi esimerkiksi luulla jotakin muuta ainetta vaaralliseksi, mutta kone ei sorru tällaisiin virheisiin.

Mikko Sipilän mukaan laitteessa on potentiaalia kansainvälisille markkinoille, mutta toistaiseksi myyntiä hidastaa se, että keksintö on nykyvaatimuksiin liian uusi ja ylivoimainen.

– Olemme esitelleet teknologiaa ulkomailla myös, ja sille on tilaus. Toisaalta lentoyhtiöt Euroopassa ja Yhdysvalloissa toimivat viranomaisten minimivaatimusten mukaan, eikä tämän tyyppinen teknologia ole vielä viranomaisten minimivaatimuslistalla. Mutta se voi sinne aivan hyvin vielä päätyä, Sipilä uskoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja