Mainos

Suomalaisyrityksellä hurja visio "lentävästä vartijasta" – ratkaisu turhiin hälytyksiin?

Suomalaisyrityksen visiona on vähentää ihmisten työtä robottidronen avulla.

Finlandia-talon illan viimeinen esitys on päättynyt. Ovet on lukittu, mutta automaattihälytys ilmoittaa kiinteistön sisällä tapahtuvasta liikkeestä. Finlandia-talon sisällä oleva automaattinen valvontarobotti lentää paikalle, ja välittää kuvan tai videon vartiointiliikkeeseen.

Tällainen visio on vantaalaisella Arctic Robotics startup-yrityksellä. Vielä yhtäkään robottia ei ole myyty, mutta kiinnostusta maailmalta on löytynyt, kertoo Jari Mikkonen, joka on yksi Arctic Roboticsin perustajista.

– Itsestään sisätiloissa lentävällä robottidronella päästään tekemään paljon asioita, jotka länsimaisessa yhteiskunnassa jätetään tekemättä ihmisvoimin, koska ne ovat liian kalliita toteuttaa tai niitä tehdään suhteessa liian harvoin, Mikkonen sanoo.

Mikkosen mukaan robottidronea voidaan hyödyntää muun muassa turvallisuuspalveluissa ja rakennusteollisuuden puolella.

– Esimerkiksi kiinteistössä voidaan suorittaa sisätilapartiointia tai sitten etänä varmistaa hälytyksen sattuessa, onko kyseessä oikeasti sellainen hälytys, että pitää ihminen lähettää paikalle selvittämään ongelmaa vai oliko tämä väärä hälytys, Mikkonen kertoo.

– Toinen esimerkki on rakennusteollisuus. Dronella voidaan esimerkiksi seurata työmaan edistymistä tekemällä työmaan läpi säännöllisesti videokuvauslento.

Painaa kaksi kiloa

Noin kaksi kiloa painava robottidrone eroaa elektroniikkaliikkeistä myytävistä tavallisista droneista merkittävästi.

– Tavalliset dronet ovat suunniteltu ulkokäyttöön ja niiden lento-ominaisuudet perustuvat tavallisesti hyvin pitkälti GPS:ään ja kompassiin.

Mikkosen mukaan kompassia ja GPS:ää ei ole mahdollista käyttää sisätiloissa luotettavasti, joten yrityksen valmistama drone toimii muilla ratkaisuilla. Dronessa on hyödynnetty muun muassa pyörivää laseria.

Drone pystyy kantamaan puoli kiloa niin sanottua hyötykuormaa, eli erilaista tekniikkaa käyttäjän tarpeisiin. Yrityskäyttöön tarkoitetun dronen saa räätälöitynä itselleen noin 24 tuhannella eurolla. Drone on myös mahdollista ostaa käyttöön kuukausihinnalla.

***

1:43

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.