Suomessa käynnistyy laaja kyberharjoitus – tällaisiin uhkiin varaudutaan nyt

Kyberpuolustus on Suomelle yhä tärkeämpää, linjaa puolustusselonteko 1:57
Kerroimme aiemmin: Kyberpuolustus on Suomelle yhä tärkeämpää, linjaa puolustusselonteko.

Viranomaisten ja yritysten laaja kyberturvallisuusharjoitus TIETO22 käynnistyy helmikuussa, Huoltovarmuuskeskus kertoo tiedotteessaan.

Joka toinen vuosi järjestettävän harjoituksen teemana on tällä kertaa vakava maksuliikennehäiriö finanssialalla.

Harjoituksen projektipäällikkönä toimiva Antti Nyqvist Digipoolista kuvailee, että yritykset ovat riippuvaisia finanssialan ylläpitämästä maksuliikenteestä ja siksi tarve varautua kyberuhkiin on jatkuvaa.

TIETO22-harjoitukseen osallistuu noin 120 organisaatiota ja finanssialan lisäksi mukana on muita huoltovarmuuskriittisiä toimijoita, kuten tele- ja ict-palveluntuottajia, vartiointiliikkeitä ja mediaa. Tämän lisäksi harjoituksen valmisteluun osallistuu muun muassa ministeriöitä, Huoltovarmuuskeskus, Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, Poliisi sekä Puolustusvoimat.

Harjoitus koostuu kevään aikana järjestettävistä koulutuspäivistä ja erilaisista tehtävistä. Opitut asiat testataan syyskuussa kolmipäiväisessä roolipelissä, jossa osallistujat ratkovat kuvitteellista kyberhäiriötilannetta keskittyen yhteistoimintaan sekä tiedon jakamiseen kriisitilanteessa.

Antti Nyqvistin mukaan juuri yhteistyö viranomaisten ja yritysten kesken on suomalaisen järjestelmän vahvuus.

– Kevään aikana käymme läpi, mihin kaikkeen kybermaailmassa on syytä varautua. Esimerkiksi erilaiset haittaohjelmat, kiristys ja informaatiovaikuttaminen ovat tällaisia uhkia. Toinen tärkeä teema on yhteistyö toimitusketjuissa sekä viranomaisten kanssa, Nyqvist kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat