Suomessa erikoinen lonkeroperinne – muissa maissa ei tällaista alkoholilakia

Alkoholin matkustajatuonnin uudet ohjerajat EU-maista eivät kaikilta osin ole vielä suomalaisilla hallussa. Heinäkuun alussa voimaan tulleet ohjeet hämmentävät erityisesti suomalaisten suosiman lonkeron osalta.

Lonkeron tuonnin ohjeraja riippuu siitä, miten se on valmistettu. Suomessa lonkeroa valmistetaan sekä etyylialkoholista että käymisteitse. Etyylialkoholista valmistettu long drink on usein niin sanottua perinteistä ginilonkeroa. Se on yleensä yli 4,7-prosenttista ja sitä voi ostaa Suomessa ravintoloista ja Alkosta. Ruokakaupoissa taas myydään ainoastaan käymisteitse valmistettua lonkeroa.

Lonkeron historia olympialaisissa

Lonkeron historia ulottuu vuoden 1952 Helsingin olympialaisiin. Silloin tuotiin markkinoille kaksi erilaista long drink -juomaa, gin-grape ja brandy-pommac, sillä valmiiksi pullotetut juomasekoitukset oli helppo anniskella.

Brandy-lonkeron tuotanto loppui 1970-luvulla mutta ginilonkeroa eli ginin ja greipin sekoitusta myydään vielä tänäkin päivänä.

Nykyisin lonkeroa juodaan Suomessa Panimoliiton mukaan melkein yhtä paljon kuin siideriä.

– Meillä on tämä kotimainen alkoholilaki, joka sallii, että maitokaupassa ja vastaavissa saadaan Suomessa myydä enintään 4,7 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Jotta kaupassa myytävät long drink -juomat olisivat alkoholilain mukaan laillisia, ne on täytynyt valmistaa käymisteitse valmistetusta alkoholista. Tätä on meidän panimoteollisuutemme tehnyt kansallisen alkoholilakimme vuoksi jo vuosikaudet, tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoo.

Alkoholituonnin ohjerajat selkokielellä:

- 110 litraa olutta

- 90 litraa viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 litraa

Ryhmään kuuluvat myös:

  •  siideri
  •  käymisteitse valmistettua lonkero (myydään kaupoissa, vahvuus yleensä korkeintaan 4,7 %)

- 10 litraa muuta etyylialkoholipohjaista juomaa, esim. vodka, viski, konjakki, Bacardi Breezer

Ryhmään kuuluvat myös:

  •  etyylialkoholipohjainen lonkero (myydään Alkossa, vahvuus yleensä yli 4,7 %)

- 20 litraa välituotteita = viinipohjaisia juomia, joihin on lisätty etyylialkoholia (max 22 %, esim. vermutit, sherry, portviini) 

Long drink -juomien jakaminen kahteen eri kategoriaan on nimenomaan Suomen erikoispiirre – ja ongelma.

– Muissa maissa ei ole sellaista alkoholilakia, joka kieltää ruokakaupoissa myymästä etyylialkoholipohjaisia alkoholituotteita. Sen takia koko tällainen käymisteitse valmistettujen lonkerojuomien kirjo on olemassa juuri Suomessa. Missään muuallahan eivät kuluttajat tällaista edes halua, Raitolahti lisää.

62-vuotias lonkero on puhtaasti suomalainen tuote, eikä täysin vastaavaa juomaa muualta maailmasta löydy.

Saman tyylisiä juomia tosin on.

– Tällaiset long drink -tyyliset alkoholijuomat eivät ole niin suosittuja muualla, että niitä tuotaisiin sellaisia määriä kuin mitä meille tuodaan. Niitä kyllä kauppojen hyllyillä näkyy, mutta ne eivät ole sellainen tuote, jota ihmiset hakisivat naapurimaasta, jossa alkoholi on halvempaa, Raitolahti kertoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat