Suomessa ensimmäiset Delta plus -löydökset – tämä aiempaa tartuttavammasta koronamuunnoksesta tiedetään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan ensimmäiset löydökset Delta plus -variantista tulivat jo elokuussa. Viranomaiset eivät kerro yksilönsuojan takia paikkakuntia, kun tartuntoja on alle viisi.

Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt Delta plus -variantin eli AY4.2 tarkkailtavien virusmuunnosten listalle. Variantti on yleistynyt Britanniassa viime aikoina. Varianttia on löytynyt myös muun muassa Tanskasta, Intiasta ja Yhdysvalloista. 

Zoonoosivirologian professorin Olli Vapalahden mukaan kyseessä on Suomessa onneksi muutama yksittäinen löydös. 

– Näitä on syytä tarkkailla, sillä joka kerta uusi korona-aalto on alkanut muutamasta löydöksestä.

Suomi sekvenssoi viikottain 600–800 koronanäytettä, kun tartuntoja todetaan yli 3 000 viikossa.

– Delta plus ei ole kokonaan uusi variantti, jolla olisi erillinen alkuperä, vaan sen voidaan sanoa olevan deltan "lapsi" tai deltasta syntynyt alalinja. Siinä on pari mutaatiota lisää piikkiproteiinissa, mikä lisää 17 prosentilla sen lisääntymisnopeutta, toteaa Vapalahti.

"Vielä ei tiedetä, miksi se leviää paremmin"

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan Briteissä Delta plus näyttää leviävän hieman paremmin kuin aiemmat deltavariantin kehityslinjat.

– Tämä voi vähän vaikeuttaa tilannetta. Vielä ei tiedetä syytä, miksi se leviää paremmin.

Vapalahden mukaan ei ole vielä selvää, onko kyseessä viruksessa oleva biologinen ominaisuus vai sattuma, mutta sattumaa vastaan puhuu se, että variantin on havaittu kasvattaneen osuuttaan samantyyppisesti eri puolilla Britanniaa.

– Delta plus voi vaikuttaa myöhemmin epidemian kulkuun, mutta kestää pitkään ennen kuin tiedetään, mikä sen vaikutus on, Vapalahti sanoo.

*Päivitys kello 14.19: Täsmennetty kohtia viruksen sekvenssoinnista, Delta plussan suhteesta deltaan ja sattuman osuudesta viruksen leviämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja