Etelä-Suomessa tunnistettu uusi koronan muunnos – tartuttavuus saattaa olla suurempi ja rokoteteho heikompi

3:08
MTV Uutiset Live: Koronaviruksen eteläafrikkalainen muunnos on aiheuttanut huolta AstraZenecan rokotteen tehokkuudesta.

Virus tunnistettiin ensimmäisenä eteläsuomalaisesta koronavirusnäytteestä. 

Nyt löydetty koronaviruksen variantti on nimetty alustavaksi Fin-796H-variantiksi ja sen perimässä on piirteitä sekä britti- että eteläafrikkalaisesta variantista.

Viruksen havainnut Vita Laboratoriot kertoo yrityksen tiedotteessa, että maailmalta löytyneistä koronaviruksen muunnoksista lähes kaikki ovat eteläafrikkalaisen, brittiläisen tai japanilaisen koronavariantin jälkeläisiä. Suomesta löytynyt muunnos poikkeaa näistä kaikista eikä se vaikuta kuuluvan minkään niistä kehityslinjaan.

– Tietyt mutaatiot SARS-CoV-2-viruksen perimässä johtavat tartuttavuuden lisääntymiseen ja toiset vaikuttavat rokotesuojan tehoon. Fin-796H-variantissa on kummankin tyyppisiä mutaatioita. Lisäksi variantissa on mutaatio alueella, jota WHO:n suosittelema N-geeniin kohdistuva PCR-menetelmä tunnistaa, tiedotteessa kuvaillaan.

PCR-menetelmän tunnistukseen liittyvä mutaatio voi olla kansainvälisesti merkittävä löydös, sillä se tarkoittaa, etteivät kaikki koronatestit tunnista virusta. 

Mutaatioiden perusteella on siis syytä epäillä, että viruksen tartuttavuus voi olla suurempi ja rokotteiden teho heikompi, mutta näihin kysymyksiin saadaan vastauksia vasta, kun tietoa saadaan lisää. 

– Vielä on liian aikaista sanoa, kuinka laajalle uusi Fin-796H-variantti on levinnyt ja missä se on alun perin kehittynyt. On epätodennäköistä, että näin poikkeava variantti olisi kehittynyt Suomessa, koska tautia on täällä varsin vähän, Vita Laboratorioiden dosentti Taru Meri sanoo.

 Vielä toistaiseksi ei tiedetä, kuinka laajasti virus on levinnyt Suomessa. Etelä-Suomessa sitä saattaa esiintyä, sillä Merin mukaan Husin alueella tehdyissä PCR-seulontatesteissä se näyttää tavanomaiselta koronavirukselta eikä variantilta.

– Onneksi itse virus kuitenkin havaitaan näissäkin testeissä. Syytä paniikkiin ei ole, vaikka viruksen nopea muuntautuminen toki huolettaa sekä diagnostiikan että rokotustehon kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja