Mainos

Suomessa ei Göteborgin kaltaista ohjeistusta tyttöjen suojeluksi – Tutkimusprofessori: ”Ilman muuta tarvetta uusille keinoille”

6:45

Suomalaisilla lentokentillä ei tiettävästi ole Göteborgin kaupungin kaltaista ohjeistusta, jolla pyrittäisiin estämään tyttöjen pakkoavioliitot ja ympärileikkaukset.

Katso video: Miksi sukuelinten silpominen ei lopu?

Jos vastaava ohjeistus tulisi viranomaisilta, sitä kuitenkin seurattaisiin, Finavialta kerrotaan MTV:lle.

Tänään on aikaisemmin uutisoitu Göteborgin kaupungin ohjeistuksesta, jolla pyritään suojelemaan tyttöjä pakkoavioliitoilta ja ympärileikkauksilta.

Tyttöjä neuvotaan piilottamaan alushousuihinsa lusikka. Täten lentokentän henkilökunta huomaa asian ja voi auttaa heitä.

Suomessa ei vastaavaa

Sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Laura Terho kertoo, että vastaavaa ohjeistusta ei ole Suomessa. STM on rahoittanut esimerkiksi uuden toimintaohjelman naisten sukuelinten silpomisen estämiseksi viime vuonna. Edellinen ohjelma päättyi vuonna 2016.

– Kaikki toimenpiteet joilla voidaan ehkäistä ympärileikkauksia ja pakkoavioliittoja ovat hyvä asia.

Hänen mukaansa julkisuutta tehokkaampi tapa levittää ohjeistusta olisi tiedottaa asiasta eri tavoin.

– Heräsi ajatus, että kun ohjeistus on annettu julkisuuteen, niin perheet jotka vievät lapset ulkomaille osaavat puuttua asiaan etukäteen.

Tarvetta uusille keinoille

Ammattilaiset ovat THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetin mukaan STM:n toimintaohjelman väli- ja loppuarvioinnissa kertoneet, ettei tietoa tyttöjen ympärileikkauksista ole riittävästi Suomessa. 

– Ilman muuta on tarvetta uusille keinoille.

Asiaa ei myöskään oteta riittävän rohkeasti puheeksi.

– Aihe pitäisi ottaa puheeksi neuvoloissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Kaikkialla missä kohdataan niistä maista tulevia henkilöitä, joissa tätä perinnettä harjoitetaan, hän pohtii.

Nyt uudessa toimintaohjelmassa ollaan erityisesti kiinnittämässä huomiota henkilökunnan koulutukseen. Uusia keinoja mietitään.

Pakkoavioliittoja ja tyttöjen ympärileikkauksia tapahtuu myös Suomessa. Esimerkiksi Ihmisoikeusliitto on vaatinut nimiä pakkoavioliiton vastaiseen vetoomukseen. Tyttöjä myös lähetetään Suomesta ympärileikattaviksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.