Mainos

Lapsiasiainvaltuutettu: Sukupuolielinten silpominen kiellettävä lailla, oli kohteena mies tai nainen

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila kannattaa sukuelinten silpomisen kieltämistä lailla kohteen sukupuolesta riippumatta.

– Sekä tyttöjen että poikien suhteen on puhuttava sukuelinten silpomisesta. Kysymys on haitallisista traditioista, joiden osalta lainsäätäjän on osoitettava selkeää suuntaa. Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa kriminalisoitu. Lapsiasiavaltuutettuna arvioni kuitenkin on, että tietämys aiheesta on liian vähäistä esimerkiksi maahanmuuttajien keskuudessa. Lisäksi poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin tulisi suhtautua huomattavasti nykyistä kriittisemmin, lapsiasiavaltuutettu toteaa.

Ministeri Annika Saarikko nosti aiheen esille naisten osalta Ylen haastattelussa tällä viikolla, ehdottaen naisten ympärileikkauksen kieltämistä erillisellä lailla. Nykyään naisten ympärileikkaus on pahoinpitelyrikos. Kurttilan mukaan näin on myös, jos Suomessa asuva tyttö viedään ympärileikattavaksi ulkomaille.

Korkeimman oikeuden mukaan lainvalmistelussa on kiinnitetty erityisesti huomiota naisten ympärileikkaukseen, todeten sen kielletyksi ja törkeänä pahoinpitelynä rangaistavaksi. Törkeästä pahoinpitelystä tuomitaan rikoslain mukaan yhdestä vuodesta aina kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, riippuen teon törkeydestä.

Lapsiasiavaltuutettu teki vuonna 2015 sosiaali- ja terveysministeriölle aloitteen lainsäädännön valmistelusta poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta koskien.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.