Lusikka alushousuissa voi olla viimeinen mahdollisuus hälyttää apua – kesälomat lisäävät tyttöjen pakkoavioliittojen ja silpomisen riskiä

6:45

Göteborgissa neuvotaan tyttöjä piilottamaan alushousuihinsa lusikka ennen lentokentän turvallisuustarkastuksen läpi menemistä, jos tytöt pelkäävät, että heidät viedään ulkomaille pakkoavioliittoon tai silvottavaksi.

Katso video: Miksi sukuelinten silpominen ei lopu?

Täten lentokentän henkilökunta huomaa lusikan ja auttaa tyttöjä. Henkilökuntaa on ohjeistettu toimimaan tällaisissa tapauksissa.

– Lusikka hälyttää metallinpaljastimessa, kun he menevät turvatarkastusten läpi, Göteborgin kunniaväkivaltaan keskittyvää virastoa johtava Katarina Idegård kertoo Reutersille.

Hälytyksen jälkeen henkilökunta vie henkilön sivuun, jotta he voivat keskustella yksityisesti. Perheen ollessa läsnä lapsilla voi olla hankaluuksia ottaa kontaktia viranomaisiin.

– Se on viimeinen mahdollisuus hälyttää apua.

Kesälomat lisäävät riskiä

Myös muita kaupunkeja Ruotsissa rohkaistaan ottamaan keino käyttöön. Idegårdin mukaan viime vuonna kansalliseen lapsi- ja pakkoavioliittojen hätäpuhelimeen tuli 139 puhelua.

Idea on alun perin isobritannialaiselta hyväntekeväisyysjärjestö Karma Nirvanalta. Toimintatapa on järjestön mukaansa pelastanut monia lapsia pakkoavioliitolta.

Idegårdin mukaan kouluja ja sosiaaliviranomaisia on pyydetty olemaa tarkkaavaisia juuri nyt, kun kesälomat ovat alkamassa. Tällöin tyttöjä viedään todennäköisemmin ulkomaille.

– Teemme tämän nyt, koska pakkoavioliiton ja silvonnan riskit lisääntyvät koulun lomien aikana, erityisesti pitkällä kesälomalla.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja