Suomessa asuva yhdysvaltalainen ihmettelee yhä vaalijärjestelmää: "USA:n presidenttiys on ikävä työ"

Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaaleissa eletään kiihkeää vaihetta. Demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump ovat selvästi haastajiaan edellä, mutta vielä peli ei ole täysin selvä.

Seuraava supertiistai 15. maaliskuuta on vaalien kannalta erittäin tärkeä, silloin äänestetään monessa tärkeässä osavaltiossa.

New Yorkissa varttunut mutta jo pitkään Suomessa asunut copywriter Lissu Moulton on seurannut Yhdysvaltain vaalikamppailua tarkasti. Tarkkana pitää ollakin, sillä Yhdysvaltain vaalijärjestelmä esivaaleineen ja valitsijamiehineen on niin sekava, että valtio-opin maisteriksi kouluttautunut Moultonkin on siitä ihmeissään.

– Minunkin pitää edelleen googlettaa, että miten se oikein menee. Se on tosi hankala systeemi.

Vaikka järjestelmä on hankala, sitä on perinteiden takia vaikea muuttaa.

– Amerikassa ihmiset ovat arkoja muuttamaan asioita, jotka ovat peräisin tyyliin perustuslaista. Ei se tapahdu helposti. Ja jokainen osavaltio saa päättää itse miten toimii.

Sekä Suomen että Yhdysvaltain vaalikamppailuja seurannut Moulton on sitä mieltä, että Suomen ja Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ei ole juuri muuta samaa kuin se, että ihmiset äänestävät.

– Amerikan järjestelmä on rikki, se ei toimi. Ja oma mielipiteeni on se, että amerikkalainen vaalijärjestelmä on sellainen, että se ajaa vain tiettyjen ihmisten intressejä. Se on perinteisesti ollut sellainen, että se suosii niitä, joilla on hyvä koulutus ja rahaa.

"Trump on toteutunut vitsi"

Itse demokraatteja kannattava Moulton on ällistynyt siitä, kuinka pitkälle republikaaniehdokas Donald Trump on päässyt. Miljardööri Trump on herättänyt lausunnoillaan jatkuvia kohuja.

Hän on muun muassa ehdottanut, että kaikki laittomat maahanmuuttajat pitäisi karkottaa pois Yhdysvalloista ja Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle pitäisi rakentaa muuri. Trump on kaavaillut myös väliaikaista kieltoa muslimien pääsylle Yhdysvaltoihin.

Trumpin oikeistopopulistinen sanoma on kuitenkin vedonnut erityisesti amerikkalaiseen työväenluokkaan.

– Kyllä Trump on vitsi, joka on totta. Minun mielestäni Trumpin valinta olisi uhka Yhdysvalloille ja koko maapallolle, Moulton sanoo.

– En olisi voinut koskaan kuvitella, että Trump pääsee näin pitkälle. Ihmiset ovat toki Yhdysvalloissa vihaisia, mutta on yllättävää, että myös uskovaisista ja konservatiiveista niin moni kannattaa häntä. En kyllä edelleenkään usko, että hän voittaisi varsinaisissa vaaleissa.

Trumpin ja Clintonin kamppailusta tulossa likainen

Jos varsinaisessa vaalissa vastakkain ovat Clinton ja Trump, kamppailusta on tulossa Moultonin mukaan hyvin likainen. Asetelmasta tekee mielenkiintoisen myös se, että erään teorian mukaan juuri Hillary ja Bill Clinton olisivat Trumpin ehdokkuuden takana.

Trump ja Clintonit ovat olleet aikaisemmin ainakin näennäisesti ystäviä, ja Trump on tukenut rahallisesti Clinton-säätiötä ja Hillary Clintonin senaattorikampanjoita.

– Eli tämän teorian mukaan Trumpin ehdokkuus olisi ollut Clintoneilta sellainen taktinen veto, joka näyttää nyt menevän aika lailla pieleen, Moulton kuvailee.

"Presidenttinä Sanders ei välttämättä voisi muuttaa mitään"

Moulton itse on kannattanut aikaisemmin demokraattien Hillary Clintonia, mutta esivaaleissa hän äänesti Bernie Sandersia. Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuva Sanders on tehnyt huiman nousun Clintonin varteenotettavaksi haastajaksi.

Moulton ei kuitenkaan usko, että Sandersin lento kantaa loppuun saakka.

– Todennäköisesti äänestän marraskuussa sitten Clintonia, koska en usko, että Sanders menee läpi. Olen oikeasti sitä mieltä, että Hillary Clinton olisi pätevämpi presidentti, mutta olen aika pitkälti Bernien kanssa samaa mieltä asioista.

Toisaalta Moulton ajattelee, että Sanders ei presidenttinä kuitenkaan voisi saada ajamiaan asioita eteenpäin.

– Yhdysvaltain presidenttiys on niin paska työ, ettei hän presidenttinä saisi läpi varmastikaan mitään. Ihan vain sen takia, että systeemi on rakennettu niin kuin se on rakennettu.

"Obamasta näkee kyllästymisen"

Turhautumisen presidentin työhön näkee myös nykyisestä presidentistä Barack Obamasta.

– Kyllä Obamastakin näkee, että hän on nyt kahdeksan vuoden jälkeen ihan kyllästynyt, koska siinä hommassa saa niin paljon kuraa niskaan.  Sehän oli niin mieletöntä silloin, kun Obama pyrki ensimmäistä kertaa presidentiksi. Nyt kun Obama antaa haastatteluja, näyttää siltä, että se on ihan kypsänä tuohon hommaan, Lissu Moulton sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat