Mainos

Suomessa asuva ukrainalainen: ”Odotetaan parasta, pelätään pahinta”

Suomessa asuvat ukrainalaiset seuraavat Krimin tilanteen kehittymistä hyvin tarkasti. Pelko tilanteen kärjistymisestä ja alueella asuvista sukulaisista on suuri.

Kuusi vuotta sitten Suomeen Krimin Sevastopolista muuttanut Ekaterina Cheburkayeva kertoo seuraavansa alueen uutisia niin Suomen, Krimin kuin Ukrainan uutismedioista sekä olemalla yhteydessä Sevastopolissa asuviin isovanhempiinsa ja ystäviinsä.

- Joka päivä olen soittanut isovanhemmille ja kysellyt tapahtumista. Erityisesti olen seurannut ukrainalaisia uutislähetyksiä, sillä Venäjän puolella uutiset ovat lähinnä naurettavia, ainakin siihen verrattuna mitä minulle on sieltä kerrottu, Ekaterina kertoo.

Pelko läsnä

Tilanne Sevastopolissa on toistaiseksi pysynyt rauhallisena. Väkivaltaa tai yhteenottoja ei ole ollut, mutta tunnuksettomien sotilaiden läsnäolo herättää ukrainanmielisissä pelkoa.

- Kun ukrainalaiset kysyvät sotilailta, että miksi olette täällä, niin heille ei vastata mitään.

- Kaverini kertoi ettei uskalla laskea lapsiaan kouluun, koska tiellä on sotilaita. Se herättää pelkoa ihmisissä. Tämä ei ole normaalia, Ekaterina sanoo.

Toisaalta Venäjän kannattajat hurraavat samoille sotilaille ja kiittelevät heidän paikallaoloaan. Tilanne Krimillä onkin 19-vuotiaan, nykyisin Lapualla asuvan nuoren naisen mukaan hyvin jakautunut.

- Ne, jotka ovat sitä mieltä, että Krimin tulisi jatkossakin kuulua Ukrainaan, pelkäävät aidosti. Suurin osa joiden kanssa olen jutellut sanovat, että tilanne muistuttaa hyvin paljon Georgian sotaa. Passeja on kerätty ja sotilaita on tullut paljon kaduille.

Aikaisemmin ei ongelmia

Lapsuutensa Krimillä asunut Ekaterina kertoo, että aiemmin alueella ei ollut mitään ongelmia eri kansalaisuuksien välillä. Hän ei olisi uskonut koskaan, että jotain tällaista voisi tapahtua.

- Puhun itse venäjää äidinkielenä ja kuulun siihen venäjänkieliseen enemmistöön. Meidän koulussa oli ukrainaa äidinkielenä puhuvia, oli tataareja, oli juutalaisia, eikä koskaan tullut ongelmia. Krimissä on aina ollut ja tulee aina olemaan niin paljon erilaisia kansalaisuuksia, ja aina on tullut niiden kanssa toimeen.

- Isovanhempani ovat sen kannalla, että Krimin tulisi kuulua jatkossakin Ukrainaan. Isoisääni haukutaan fasistiksi ja hän joutunut riitoihinkin asian johdosta. Pelkään heidän puolestaan ja olen todella huolestunut, Ekaterina Cheburkayeva sanoo.

Turhautuneita ihmisiä on Cheburkayevan mukaan Krimillä jo paljon. Monet ovat sanoneet, ettei tällaisessa jaksa asua.

- Ei pääse edes kävelemään tien yli tai kulkemaan bussilla, kunnes sotilaat pysäyttävät ja kysyvät, että minne olet matkalla?

Ekaterina odottaa tilanteen laukeamista ja aikoo olla jatkossakin yhteydessä sukulaisiin ja ystäviinsä. Vaikka tilanne onkin vaikea ja pelkokin läsnä, ovat viestit Krimiltä silti toiveikkaita.

- Odotetaan parasta, odotetaan parasta, isoäiti vastaa joka päivä Ekaterina Cheburkayevalle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.