Suomessa 2 200 ammattisotilasta 14 maasta: Monikansalliset joukot testaavat tulenjohtojärjestelmiä – kustannukset Suomelle 4,5 miljoonaa euroa

Suomessa 2200 ammattisotilasta 14 maasta: Monikansalliset joukot testaavat tulenjohtojärjestelmiä 2:11

Touko- kesäkuussa Suomi on useiden kansainvälisten sotilasharjoitusten kenttänä. Parhaillaan monikansalliset joukot testaavat eri puolilla Suomea teknisen sodankäynnin yhteensopivuutta. Bold Quest -tapahtumaan on tullut ammattisotilaita 14 maasta. Osa ulkomaisista joukoista ja kalustosta viipyy Suomessa useita viikkoja.

– Tämä ei ole perinteinen sotaharjoitus jossa on kaksi toisiaan vastaan taistelevaa joukko-osastoa. Tilannetta ei ole päällä eikä vihollista ole olemassa, tiivistää Karjalan Lennoston komentaja, eversti Timo Herranen.

Bold Quest sai alkunsa Yhdysvaltojen asevoimissa vuonna 2003. Suomi tuli mukaan 2010. Tapahtuma on Euroopassa nyt kolmatta kertaa.

Kaikkiaan Suomessa harjoittelee 2200 sotilasta, joista suomalaisia on 700. Suurimmat osastot tulivat Yhdysvalloista, Norjasta, Ranskasta, Tanskasta ja Ruotsista.

Lentoja Rissalan ja Rovaniemen tukikohdista

Lentotoiminta tapahtuu Rissalan ja Rovaniemen tukikohdista tällä ja ensi viikolla. Siiville nousee noin 30 miehitettyä ilma-alusta seitsemästä eri maasta.

– Testauksen ja todentamisen tavoitteena on laitteiden ja järjestelmien teknisen yhteensopivuuden varmistaminen, Herranen korostaa.

– Kalusto on lähtökohtaisesti Nato-yhteensopivaa. Jokaisella on omia sovelluksia ja nyt tekniikka lyödään yhteen. Täällä testataan, että verkko jossa kaikki aselajit keskustelevat myös toimii.

Valmiuksia sodanajan tehtävään

Suomi hyötyy Herrasen mielestä monella tavalla. Ensinnäkin nyt on oivallinen paikka näyttää suomalaista alan osaamista.

– Teknologian yhteensopivuudesta ja soveltuvuudesta saadaan täältä tieto. Oma joukko saa täällä kokemuksia vaativista rakentamistehtävistä jotka palvelevat suoraan heidän sodanajan tehtäväänsä, Herranen muistuttaa.

Suomalaisten käyttöön jää myös osa tapahtumaa varten hankitusta ja rakennetusta materiaalista.

Kustannukset Suomelle 4,5 miljoonaa euroa

Ulkomaiset joukot maksavat kulunsa Suomessa. Tapahtuman hintalappu Suomelle on 4,5 miljoonaa euroa.

Suomi harjoittelee isossa kansainvälisessä tapahtumassa myös isäntämaaroolia. Käytännössä se tarkoittaa kykyä ottaa tarpeen tullen vastaan kansainvälistä sotilasapua.

Osittain samanaikaisesti Bold Questin kanssa Suomessa järjestetään myös maa- ja ilmavoimien monikansalliset Army West- Arrow 19- ja Artic Challenge Exercise 19 -harjoitukset. Joukot ja kalustot ovat osin samoja.

– Mielestäni harjoitusten määrä ei ole lisääntynyt, mutta kansainvälisyys on. Toisaalta medianäkyvyys on kasvanut ja se näkyy ulospäin, pohtii eversti Herranen useita samanaikaisia harjoituksia Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat