Maavoimat järjesti kansainvälisen sotaharjoituksen ja toimittajat ulkomailta ryntäsivät utelemaan Natosta – tästä on kyse Arrow 22 -harjoituksessa

Maajoukkojen mekanisoitu Arrow 22 -harjoitus käyntiin Niinisalossa – MTV paikalla 4:56
Maajoukkojen mekanisoitu Arrow 22 -harjoitus käyntiin Niinisalossa – MTV paikalla.

Kansainvälinen sotaharjoitus Satakunnassa on saanut ennennäkemätöntä huomiota ulkomailla.

Arrow 22 -sotaharjoitus käynnistyi maanantaina Niinisalossa ja Säkylässä. Puolustusvoimien 12 päivää kestävään harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 3400 henkilöä.

Joukkoja on mukana Suomen lisäksi Iso-Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta. Iso-Britannia panostaa harjoitukseen myös tuomalla omaa raskasta kalustoaan.

Panssariprikaatin komentaja, eversti Rainer Kuosmanen kertoo MTV Uutiset Livelle, että kyseessä on vallitsevasta maailman turvallisuuspoliittisesta tilanteesta huolimatta tyypillinen harjoitus.

– Elementtinä tuo Iso-Britannian tankkikomppania on sellainen, joka poikkeaa aiemmasta brittien osallistumisesta.

Kuosmanen sanoo, että Iso-Britannian tarjoama kalusteellinen apu on Suomelle hyödyllinen erityisesti Nato-yhteistyön vuoksi. Kyseessä on moderni Naton tankkiyksikkö.

– Tämä jakaa mekanisoidun sodankäynnin omaa kuvaansa meille, ja vastaavasti me jaamme heille meidän osaamistamme.

Ukrainan sota ei ole vaikuttanut harjoituksen ajankohtaan tai kulkuun. Kuosmanen kuitenkin myöntää, että tilanne idässä vaikuttaa ilmapiiriin.

– Uskoisin, että taukokeskusteluissa myös kansainvälisten kumppanien kanssa on vaihdettu ajatuksia siitä, mitä siellä Ukrainassa on nähty. Tietysti sen sodan opiksi otettavat asiat selkiytyvät ajan myötä, eikä varmasti vielä tässä kohtaa ole kaikkea käytössä.

Huomio herättänyt hilpeyttä

Suomen puolustusvoimat on harjoitellut vuosia Nato-maiden kanssa, joten kyseinen kansainvälinen harjoitus ei ole täysin uutta osapuolille. Kuosmanen vakuuttaa, että yhteistä kehitystyötä tehdään jatkuvasti.

– Nämä ovat pääosin olleet Nato-kumppaneita, joten kyllä me olemme hyvin yhteensopivia. Tämä harjoitus kehittää sitä edelleen. Jos löydetään jotakin yksityiskohtia, seuraavaan harjoitukseen otetaan sieltä askeleita.

Harjoitus on kerännyt paikan päälle kymmeniä ulkomaisia toimittajia. Huomio on yllättänyt Kuosmasen.

– Kyllä me tiesimme, että kovasti on mielenkiintoa, mutta kun viime päivinä medialista on ruvennut kasvamaan, kyllähän se hilpeyttä on aiheuttanut.

Kuosmanen huomauttaa, että spekulointi Suomen liittymisestä Natoon on vaikuttanut kiinnostukseen ulkomaillakin.

– Tämä kovasti kiinnostaa tässä ajanhetkessä.

Lue myös:

    Uusimmat