Mainos

Suomenkin lähetystöissä pommiepäilyjä

Suomen lähetystöissä Italiassa oli maanantaina kaksi pommiepäilyä. Toinen oli Rooman-lähetystössä ja toinen Vatikaanin-lähetystön kansliassa, joka toimii Suomen Rooman-instituutin (Villa Lante) yhteydessä.

Suomen Italian-suurlähettilään Petri Tuomi-Nikulan mukaan pommihälytykset aiheutuivat postilähetyksistä, jotka sopivat Italian viranomaisten kuvaukseen kirjepommeista.

Italian viranomaiset antoivat lähetystöille tarkat ohjeet epäilyttävien postilähetysten varalta sen jälkeen, kun pakettipommit räjähtivät Chilen ja Sveitsin lähetystöissä Roomassa viime viikolla.

– Tänään on ollut paljon vääriä hälytyksiä, koska viranomaiset ovat ohjeistaneet ottamaan yhteyttä, jos lähettäjästä ei ole varmaa tietoa, Tuomi-Nikula kertoo.

Useiden maiden Rooman-lähetystöissä on tänään tutkittu epäilyttäviä paketteja. Räjähteitä on löytynyt vain Kreikan lähetystöstä, jossa pommi saatiin purettua ennen sen räjähtämistä. Suomen lähetystön virka-asunto sijaitsee Kreikan-lähetystön vieressä.

– Veimme paketin toiseen huoneeseen ja kutsuimme poliisin. He totesivat paketin vaarattomaksi, Tuomi-Nikula kertoo.

Italian ja Kreikan anarkistien yhteyksiä selvitetään

Repubblica-lehden mukaan pommipaketti saapui Kreikan lähetystöön jo jouluaattona, mutta joulupyhien vuoksi se avattiin vasta tänään. Räjähde oli isossa, pehmustetussa kirjekuoressa, jossa oli cd-kotelo.

Pommin oli määrä räjähtää, kun paketti avataan. Lähetystön työntekijä ehti avata kirjekuoren, mutta pommi ei lauennut.

Viranomaisten mukaan pommi oli samankaltainen kuin Chilen ja Sveitsin lähetystöissä räjähtäneet.

- Anarkistiryhmä, terroristiryhmä, haluaa lähettää viestin kansainvälisellä tasolla, sanoo Rooman pormestari Gianni Alemanno.

Viimeviikkoisten pommien lähettäjäksi ilmoittautui italialainen FAI-anarkistiryhmä. Chilen lähetystöstä löydettiin räjähdyksen jälkeen paperilappu, jossa viitattiin poliisin keväällä ampumaan kreikkalaiseen anarkistiin.

Viranomaislähteiden mukaan Italia on pyytänyt Kreikalta apua tapausten tutkinnassa. Poliisi haluaa selvittää, onko Italian ja Kreikan anarkistiryhmillä yhteyksiä.

Marraskuussa eri maiden Ateenan-suurlähetystöihin lähetettiin räjähteitä. Pakettipommien lähettäjäksi ilmoittautui äärivasemmistolainen anarkistiryhmä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.