Mainos

Suomen yrittäjien ekonomisti työministeri Harakan ehdottamasta palkkatuesta: "Sillä yritetään ehkä tilastoja vähän kaunistaa"

7:16
Huomenta Suomen vieraana Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.

Suomen yrittäjien pääekonomisti ei usko, että työministerin ehdottama palkkaetu ja sen nostaminen tuottaisivat pitkäaikaisia ratkaisuja työllisyystilanteeseen. 

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kyselyn tulokset osoittavat, että yritysten luotto Antti Rinteen (sd.) hallitukseen on suorastaan romahtanut parin viime vuoden aikana.

Luottamusta tuskin lisää Pellervon taloustutkimuksen PTT:n kansantalousennuste siitä, että pitkällinen brexit-prosessi ja suurvaltojen käymä kauppasota hidastavat talouskasvua lähelle nollaa.

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan suomalaisten yrittäjien keskuudessa vallitsee positiivinen ilmapiiri synkeistä talouskasvuluvuista huolimatta.

Myös vastikään julkaistu pk-yritysbarometri osoittaa, että yrittäjien odotukset oman yrityksensä liikevaihdon suhteen ovat edelleen myönteisiä.

– Kotimaiset kuluttajat ovat meidän taloutemme veturi, Kuismanen kiteyttää MTV Uutisille.

Kuismasen mukaan moni pk-yritys on kuitenkin riippuvainen ulkomaankaupasta, jota maailmantalouden epävakaus haittaa ja yritysten investointihalukkuus pienenee.

Investointien vähyys heijastuu suoraan myös työllistymiseen: kun yrityksen tuotteilla ja palveluilla ei ole kysyntää, myöskään työvoimalle ei ole tarvetta.

– Katson, että investointien alhaisuus on selkeä indikaattori tulevasta tuottaa taloudellista toimintaa. Kun se lähtee sukeltamaan, sen täytyy näkyä myös työllistämispuolella, Kuismanen kertoo.

Palkkatuella kaunistetaan tilastoja

Työministeri Timo Harakka (sd.) on aiemmin ehdottanut, että työllistymistä voitaisiin yrittää edistää palkkatuen voimakkaalla lisäämisellä. Kuismanen kokee, että palkkatuki voi osaltaan madaltaa yritysten kynnystä työvoiman palkkaamiseen, mutta pitkäaikaisesta ratkaisusta ei suinkaan ole kyse.

– Ei palkkatuki ole sellainen työkalu, joka luo pysyviä ja pitkäkestoisia työsuhteita. Palkkatuki on vähän kuin laastari, jolla tätä tilannetta yritetään parantaa ja ehkä tilastoja vähän kaunistaa. Ei se ole fundamentaalinen reformi siihen, että aidosti syntyisi, kestäviä ja tuottavia työsuhteita, Kuismanen toteaa. 

Miksi yritysten on vaikea saada rahoitusta investointeja varten? Katso Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen haastattelu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja