Suomen yleisurheilu matkalla oikeaan suuntaan, menestyminen Dohan MM-kisoissa silti kiven alla – "Se olisi jymypaukku"

C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen on tyytyväinen suomalaisten alkukauteen: Positiivisia suorituksia ja tuloksia on tullut 6:09
Katso videolta lisää Mika Järvisen mietteitä Suomen yleisurheilun tasosta ja tulevaisuudesta.

Käynnissä oleva yleisurheilukausi on sujunut suomalaisittain pirteästi. C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen painottaa, että tie maailman huipulle on kuitenkin vielä pitkä.

Suomalaiset yleisurheilijat ovat esiintyneet pirteästi tällä kesäkaudella. Useampi urheilija on onnistunut parantamaan ennätystä huomattavasti, ja jopa muutama Suomen ennätyskin on jo nähty. Suomalainen yleisurheilu on menossa hyvää vauhtia oikeaan suuntaan, mutta menestyminen syksyn MM-kisoissa on kovan työn ja jopa onnenkin takana.

– Dohassa on MM-kisat, niin siihen tasoon pitää verrata suomalaista yleisurheilua. Taso ei monellakaan urheilijalla riitä siihen, että Dohassa tulisi oikeasti tulisi menestymistä. Onnistumisia toivotaan, ja niitä varmasti tulee, mutta varsinaista menestymistä MM-kisoista Suomen tämänhetkisen tasolla ei ole syytä odottaa kovin paljoa, Järvinen ennakoi.

– Euroopan kärkeä ollaan lähestytty ja ollaan aika lähellä monessa lajissa. Siellä on mahdollisuus pärjätä. Nyt pitää tehdä ero menestymisen ja onnistumisen välille. Menestyminen on sitä, että ollaan finaalissa kahdeksan parhaan joukossa ja ehkä mitaleilla. Onnistuminen on sitä, että saavuttaa oman tasonsa tai jopa ylittää oman tulostasonsa, mikä on kisoihin lähtiessä ollut, Järvinen jatkaa.

Menestyminen MM-tasolla vaatii suomalaisilta erittäin suurta venymistä. Järvisen mukaan tie menestykseen löytyy urheilijan omasta perustasosta, jonka on oltava tarpeeksi korkealla. Esimerkiksi Järvinen nostaa keihäänheiton.

– Taso pitää olla riittävä, jos meinaa menestyä. Jos kauden taso omissa kilpailuheitoissa on ollut 85 metriä keskiarvollisesti. Silloin voi olettaa, että se on myös sama MM-kisoissa. Jos heittää 85 karsinnassa, varmasti pääsee finaaliin. Jos 85 heittää kolmella ensimmäisellä kierroksella, pääsee kahdeksan parhaan joukkoon ja sitä kautta taistelemaan kovemmista sijoituksista.

– Jos keskiarvollinen taso on 80-81 metriä, ei välttämättä ole todennäköistä, että Dohassa ja arvokisoissa tulee se huippuonnistuminen, Järvinen toteaa.

Mitä Suomen joukkueelta sopii Dohasta sitten odottaa?

– Uskon, että voimme saavuttaa kaksi pistesijaa. Hirveällä tuurilla ja kaikki tähtimerkit kohdallaan jopa mitali, mutta sitten puhutaan siitä, että joku keihäreistä onnistuu. Muista mitali olisi jymypaukku.

Lue myös:

    Uusimmat