Suomen ydinvoimaosaamista viedään Turkkiin – "Turvallisuusvalvonta turkkilaisille ihan uusi asia"

Turkkiin suunnitellaan parhaillaan maan ensimmäistä ydinvoimalaa, jonka reaktorit toimittaa venäläinen Rosatom.

Voimalan valvontatehtäviin kaavaillaan nyt Suomen säteilyturvakeskusta, sillä Suomella on kokemusta ydinvoimayhteistyöstä venäläisten kanssa.

– Se tietysti helpottaa, että Suomessa tunnetaan venäläiset laitokset ja ennen kaikessa Suomessa osataan tätä ydintekniikkaa ja turvallisuusvalvontaa, sehän on turkkilaisille ihan uusi asia. 
Heillähän on suurin piirtein viisi ihmistä, jotka tietävät, mitä on ydinvoimalaitosten turvallisuusvalvonta, kertoo Rosatom Overseas -yhtiön pääjohtajan neuvonantaja Jukka Laaksonen MTV Uutisille. 

Juuri Jukka Laaksonen itse allekirjoitti viisi vuotta sitten sopimuksen Turkin valtion ja Suomen säteilyturvakeskuksen tulevasta yhteistyöstä toimiessaan vielä Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana.

Sen jälkeen hän on siirtynyt Rosatom-yhtiön palvelukseen. 

Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään valtiovierailunsa Turkkiin. Mukana on suomalainen yritysvaltuuskunta, jonka joukossa on useita suomalaisia energia-alan osaajia mm. ydinjätteen käsittelyalalta. 

Suomen ydinvoimaosaamista Turkkiin 2:09

Järistysriskit arvioitava

Yksi iso ratkaistava asia on järistysherkkyys. Suurimman riskin alueet ovat maan länsi- ja itälaidoilla, etelä- ja keskiosien riski on matalampi. 

Akkuyun ydinvoimalatyömaa sijaitsee maan eteläosassa, ja sitä ympäröi vähintään kohtalaisen maanjäristysriskin alueet. 

Rosatomin havainnevideo Turkkiin suunnitellusta voimalasta 1:29

– Tämä maanjäristysasia on ehkä se tärkein asia, toteaa Jukka Laaksonen. 

– Se pitää olla määritelty, minkä kokoisten maanjäristysten varalta tämä laitos suunnitellaan ja siitä nyt vielä käydään keskustelua. Asian valmisteluun menee varmasti vielä vuosia. 

Jos hanke toteutuu kaikkien suunnitelmien mukaisesti, se voisi tuoda urakoita myös muille suomalaisille energia-alan osaajille, mm. ydinjätteen käsittelyä toteuttaville yrityksille.

Yritysdelegaatiossa onkin mukana sekä ydinjäteosaajia että mm. energiatehokkuuteen liittyviä yrityksiä. 

Poliittisia riskejä

Viime viikkoina Turkin kunnianhimoinen hanke on kuitenkin vaarantunut, sillä Turkin ja Venäjän välit ovat nopeasti kiristyneet. Venäjä on alkanut pommittaa Syyriassa, ja Turkki syyttää Venäjää ilmatilansa loukkaamisesta. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on suorasukaiseen tyyliinsä varoittanut Putinia hankkeen kaatumisesta.

– Venäjä on jo investoinut tähän hankkeeseen kolme miljardia dollaria. Venäjän kannattaisi olla näin ollen varovaisempi, Erdogan tokaisi turkkilaisille toimittajille pari päivää sitten.

– Turkin menettäminen aiheuttaisi aiheuttaisi merkittäviä menetyksiä Venäjälle. Muut voivat rakentaa Akkuyun ydinvoimalan, jos venäläiset eivät sitä tee, hän jatkoi.

Silti Turkki ja Venäjä ovat myös monimutkaisesti riippuvaisia toisistaan. Turkki on myös Venäjän maakaasun keskeinen ostaja.

Presidentti Sauli Niinistö tapaa presidentti Erdoganin huomenna Ankarassa, Suomen yritysdelegaatio puolestaan tapaa Turkin kumppaneita keskiviikkona Istanbulissa. 

MTV Uutisten toimittaja Mirja Sipinen seuraa Niinistön vierailua paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat