Mainos

Medvedev vastasi tiukasti suomalaisten kysymykseen Airiston Helmestä: "En tiedä kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voisi syntyä, se on paranoidia ajattelua"

48:19

Pääministeri Juha Sipilä ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ovat tavanneet ja pitävät parhaillaan yhteistä tiedotustilaisuutta.

Aikataulun myöhästymisestä johtuen toimittajille sallitaan vain kaksi kysymystä: yksi suomalaistoimittajille ja yksi venäläistoimittajille.

MTV Uutisten paikan päällä oleva ulkomaantoimittaja Mirja Sipinen kertoo, että suomalaistoimittajat päätyivät yhteisymmärrykseen siitä, että kysymys tulee koskemaan Airiston Helmen venäläiskytköksiä.

Sipisen mukaan aikataulun myöhästyminen on harmittavaa, sillä suomalaistoimittajilla olisi ollut monta hyvää kysymystä esitettävänään Venäjän pääministerille.

– Yksi olisi liittynyt Hanhikiven ydinvoimalan viivästymiseen, toinen rajaliikenteen toimivuuteen, kolmas Sandarmohin joukkohautojen tutkimukseen, hän toteaa.

Ympäristöalan yhteistyöhankkeet puhututtavat

Venäjän puolen kysymyksen esittää Ria Novosti -mediayhtiön edustaja.

Hänen kysymyksensä liittyy Suomen ja Venäjän ympäristöalan yhteistyöhankkeisiin ja siihen, millaisia konkreettisia hankkeita on määrä toteuttaa ja millä aikataululla.

Pääministeri Medvedev vastaa kysymykseen.

Hänen mukaansa ympäristöasiat ovat Venäjälle hyvin tärkeitä, ja Venäjä on kiinnostunut Suomen osaamisesta esimerkiksi jätteidenkäsittelyalalla. 

– Olemme sopineet siitä, että jo lähitulevaisuudessa on tarkoitus käsitellä yhteistyön mahdollisuuksia ongelmajätteen käsittelyssä. Muita asioita ovat esimerkiksi mustan hiilen ja metallipäästöjen vähentäminen, hän toteaa.

Airiston Helmi nostettu esille

Suomalaisten kysymyksen esittää Yle.

Kysymyksessä nostetaan esille Suomessa laajaa huomiota saanut Airiston Helmi -yhtiö ja huoli siitä, että Venäjä saattaisi konfliktitilanteissa käyttää saaristoon rakennettuja helikopterikenttiä sotilaalliseen tarkoitukseen.

Suomen kysymyksessä penätään valtioiden yhteistyötä ja mahdollista avunantoa rikostutkinnassa.

Kysymykseen vastaa ensin pääministeri Medvedev, joka hymähtää hiukan kuullessaan kysymyksen.

Hänen mukaansa Suomessa suoritettava rikostutkimus on suomalaisten asia. 

– Suomi on ollut jo pitkään suvereeni valtio, tämä on teidän oma sisäinen asianne, hän toteaa.

– Jos kyseessä on rahanpesuepäily, on se rikos myös Venäjän lainsäädännössä. Jos Suomen puolelta tulee pyyntö oikeudellisesta avusta, myönnämme sen tietenkin. Asiassa on mukana Venäjän kansalainen, joten on myös tärkeää, että hänelle turvataan kaikki lainsäädännön mukaiset oikeudet ja konsulin tuki.

– Mitä tulee helikopterikenttiin ja niiden mahdolliseen käyttöön sotilaallisissa tarkoituksissa, en tiedä kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voisi syntyä, se on suoraan sanoen paranoidia ajattelua, Medvedev puuskahtaa.

– Yksi venäläinen ja yksi virolainen on vangittuna, tietysti tällaisissa tapauksissa informoidaan maita. Maiden välisiin suhteisiin tällä ei ole merkitystä, pääministeri Sipilä toteaa.

Suomi on suuri investoija Venäjällä

Tapaamisessa on pääministeriSipilän mukaan puhuttu esimerkiksi maiden välisistä taloussuhteista.

Hänen mukaansa Suomen ja Venäjän kauppa on pysynyt hyvän kehityksen tasolla, mutta se on Suomelle pahasti alijäämäistä.

– Suomella on Venäjällä investointeja 12 miljardin arvosta ja uusia hankkeita on meneillään. Suomi on suurin ulkomainen investoija Venäjällä, jos suhteutamme sen väkilukuun, Sipilä toteaa.

Sipilä kiittelee maiden välistä yhteistyötä ja toteaa, että Venäjän tullilaki on menossa hyvään suuntaan. Yhteistyötä voitaisiin silti parantaa.

– Suomenlahden meriliikenne kasvaa ja riskit onnettomuuksiin lisääntyvät. Suomi haluaakin tiivistää yhteistyötä Venäjän kanssa meripelastuksen saralla, Sipilä toteaa.

Kansainvälisistä kysymyksistä esille ovat nousseet Ukrainan tilanne ja Syyrian sota.

– Ukrainan konflikti leimaa myös EU:n ja Venäjän suhteita. Yhteistyön lisääminen eri alueiden välillä on olennaista, Sipilä lopettaa. 

Tavoitteena parantaa kumppanuutta

– Meillä oli antoisat ja hyvät neuvottelut. Meillä on ollut mahdollisuus puhua jopa vaikeista asioista, pääministeri Medvedev aloitti puheensa.

Suomi ja Venäjä ovat hänen mukaansa jatkaneet vuoropuhelua, ja yhdessä toimimalla onnistuneet kääntämään maiden välisen kaupan kasvuun kolmen vuoden takaisesta tilanteesta.

Hänen mukaansa tavoitteena on palauttaa Venäjä Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi, kun maa sijoittuu tällä hetkellä kolmanneksi.

Toisin kuin pääministeri Sipilän puheissa, pääministeri Medvedevin mukaan Suomella on 14 miljardin edestä investointeja Venäjällä.

– Kaksi miljardia on siis kadoksissa, hän toteaa.

Medvedev kiittelee Suomen asennetta Nord Stream 2 -kaasuputkea kohtaan. 

– Jatkamme töitä mustan hiilen ja metallipäästöjen vähentämiseksi, hän lisää ilmastoasioista. 

Juttu päivittyy.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.