Suomen suurlähettiläs tunnelmista Ukrainassa: "Puheet ja teot ovat kaksi eri asiaa – ihmiset ovat odottavalla kannalla"

Ukrainan kriisiä on tänään käsitelty useissa keskusteluissa kansainvälisellä tasolla. Venäjä ilmoitti vetävänsä joukkojaan rajalta, Ukrainassa taas odotetaan näkyviä todisteita vetäytymisestä. Entä mitkä ovat tunnelmat tavallisten ukrainalaisten keskuudessa?

Tilanteen kiristymisestä huolimatta Ukrainan pääkaupungissa on edelleen hyvin rauhallista, kertoo Suomen Kiovan-suurlähettiläs Päivi Laine.

– Kaduilla on ehkä rauhallisempaakin kuin yleensä. Ihmiset jatkavat normaalia elämää, Laine kuvaa paikan päältä Kiovasta.

Ukrainassa odotetaan todisteita vetäytymisestä

Venäjä ilmoitti tänään, että se alkaa vetää joukkojaan pois Ukrainan rajan läheisuudestä. Venäjän mukaan joukot poistuvat, kun harjoitus alueella on saatu päätökseen.

Suurlähettilään mukaan Ukrainassa odotetaan nyt näkyviä todisteita siitä, että Venäjän joukot alkavat todella poistua. 

– Kuten kaikki tiedämme, puheet ja teot ovat kaksi eri asiaa. Kyllä täällä vielä skeptisesti suhtaudutaan siihen, että Venäjä todella vetäytyisi. 

Suurlähetystössä seurataan eri medioita ja sitä, mitä ukrainalaiset asiasta ajattelevat. 

– Ihmiset ovat odottavalla kannalla, suurlähettiläs Laine sanoo.

Lähetystöjä siirretty pois Kiovasta

Monet maat ovat jo siirtäneet suurlähetystönsä pois Kiovasta Länsi-Ukrainaan. Suomen lähetystö ei ole lähdössä kaupungista.

– Kaikki EU-suurlähetystöt ovat Kiovassa edelleen auki ja toimivat.

Suomalaisten määrästä Ukrainassa ei ole tarkkaa tietoa, koska matkusilmoitusta ei ole pakko tehdä. Jotain osviittaa ne kuitenkin antavat. 

– Viime viikon lopulla Ukrainassa oli matkustusilmoitusten mukaan suurimmillaan noin 120. Henkilöissä tämä saattaa olla enemmänkin, koska perheet esimerkiksi saattavat tehdä yhden matkustusilmoituksen. Nyt matkustusilmoituksia on noin 90. 

Ulkoministeriön päivystys on Laineen mukaan soittanut läpi Ukrainassa olevia suomalaisia.

– Osa heistä on ilmoittanut poistuvansa. Osa heitä, joiden elämä ja perheet ovat täällä, eivät vielä tässä tilanteessa aio poistua. 

Kiire kaupungista ei toistaiseksi ole. Kaupalliset lennot Ukrainasta pääsääntöisesti toimivat, mutta tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

Tunnelma on odottava, mutta optimistinen.

– Oma näppituntumani on, että aika monet ukrainalaiset ovat sitä mieltä, että suurimuotoista hyökkäystä ei tule.

Katso koko haastattelu Viiden Jälkeen -ohjelmasta MTV-palvelusta. Osio alkaa neljäntoista minuutin kohdalla. 

Lue myös:

    Uusimmat