Mainos

Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä myös Nelan jäljille – ”Epätietoisuus omaisille pahinta”

Punkaharjulainen Reino Savukoski koirineen on löytänyt vedestä pitkälti yli sata ruumista. Ensi viikolla hän osallistuu kadonneen Nela Utkinan etsintöihin Nuuksiossa.

Utkinaa on etsitty viime viikkojen aikana Nuuksion vesistöistä tuloksetta.

Koulutetun ruumiskoiran ja muun muassa viistokaikuluotaimen kanssa hukkuneita ihmisiä vesistöistä etsivää Savukoskea pyysi Nuuksioon yksi Nelan etsintöjä johtanut mies.

Savukoski aikoo Nuuksioon ensi viikon perjantaina. Kaikkiaan Savukoski aikoo lokakuun ja marraskuun aikana etsiä Nelaa noin kymmenen päivän ajan.

Savukoski toimii vapaaehtoispohjalta eikä hän saa työstään palkkaa. Lähellä oli, ettei hän olisi pystynyt osallistumaan Nelan etsintöihin, mutta hyväntekeväisyystempauksen ansiosta hänellä on varaa lähteä pääkaupunkiseudulle.

Yksi tulevia etsintöjä haittaava tekijä voi olla sää. Savukoski olisi toivonut, että häntä olisi pyydetty Nuuksioon jo aikaisemmin.

– Jos taivaan täydeltä tulee vettä tai räntää, niin laitteiden näytöt eivät oikein tykkää, ja niitä joutuu suojaamaan. Tämä voi hidastaa etsintöjä. Mies ei huonoa keliä säikähdä, yli kaksikymmentä vuotta sissikouluttajana rajavartiolaitoksella työskennellyt Savukoski kertoo.

Myös kova tuuli hankaloittaa erityisesti ruumiskoiran toimintaa.

Etsinnät Savukoski aloittaa niistä lähilammista ja järvistä, joiden suunnalta viimeisimmät teletunnistetiedot on saatu.

– Käytössäni on ruumiskoiran ja sähköperämoottorilla varustetun kumiveneen lisäksi viistokaikuluotain ja tarkka reittipiirturi. Vesistöt ovat Nuuksiossa matalia, joten uskon pärjääväni niillä.

"Epätietoisuus on pahinta"

Nelan tapausta Savukoski on seurannut median välityksellä. Juttua hän luonnehtii mystiseksi.

– Mutta voi olla, että jos hänet löydetään, niin kaikelle saadaan selitys. Onko hän joutunut rikoksen uhriksi tai jostain syystä luisunut veteen, hän pohtii.

Kokeneen etsijän mukaan teletunnistetietojen saatavuus helpottaa alueen rajaamista.

– Helsingin tai muun suuren kaupungin alueella kännykkään puhuneen ja veteen pudonneen ihmisen etsinnät voidaan rajata sadan metrin alueelle.

Lukuisten kadonneiden etsinnöissä mukana ollut Savukoski ymmärtää omaisten hädän.

– Kuolemakin hyväksytään, kunhan kadonnut vain löytyy. Kun ei tiedä tuleeko kadonnut kotiin seuraavana aamuna, viikon päästä vai tuleeko koskaan. Epätietoisuus on kaikkein pahinta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja