Kommentti: Nela Utkina jää suomalaisten mieliin

27-vuotias tshekkiläinen Nela Utkina ehti olla kateissa kaksi kuukautta. Epätietoisuus Nelan kohtalosta päättyi keskiviikkona, kun sivullinen löysi hänet kuolleena jylhän kallion päältä Nuuksion Pitkäjärven itäpuolelta. Poliisi ei epäile kuolemaan liittyvän rikosta. 

Koko Suomi seurasi Nela Utkinan katoamismysteeriä. Meistä jokaisella oli oma näkemyksensä siitä, mitä Nelalle on tapahtunut. Löytyykö hän lopulta kuolleena vai sittenkin elossa? Toivo jälkimmäisestä hiipui mitä enemmän aikaa kului.

Viimeinen varma havainto Nelasta saatiin, kun  hän poistui bussista Kattilan päätepysäkillä Nuuksiossa 9. syyskuuta. Viimeinen kännykkäviesti ja –signaali paikantuivat nekin Nuuksioon. Silti salaliittoteoriat – tässäkin tapauksessa - saivat vallan keskustelupalstoilla ja kahvipöydissä.

Jotkut olivat varmoja, että Nela on tehnyt tietoisen katoamistempun. Tähän arvioon vaikutti se, että Nelan toiminta katoamispäivänä oli suunnitelmallista. Toiset uskoivat, että Nela on joutunut henkirikoksen uhriksi tai hänet on siepattu. 
 
Keskustelupalstoilla esitetyt törkeimmät spekuloinnit loukkasivat törkeästi lähiomaisia. Nelan aviomiehen ylle langetettiin pitkin mysteerin matkaa jos jonkinlaisia epäilyjä. Osansa sai jopa Nela itse. Yksi hurjimmista perättömistä huhuista oli Nelan yhdistäminen Mikonkadun kultasepänliikeryöstöön, joka tapahtui päivä Nelan katoamisen jälkeen.
 
Myös poliisi myönsi heti tutkinnan alussa, että Nelan katoaminen oli poikkeuksellinen tapaus. Siinä oli piirteitä, jotka kummastuttivat kokeneitakin poliiseja. Oudosta mysteeristä huolimatta Nelan tapaus eteni Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä alusta alkaen kadonneen henkilön tutkintana. Median kiinnostus oli niin suurta, että tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf joutui lopettamaan lähes kokonaan toimittajien soittoihin vastaamisen. 
 
Vaikka rikosepäilyä ei missään vaiheessa ollut, poliisi kävi Nela-tutkinnan aikana läpi suuren määrän erilaisia vihjeitä ja etsi varmuuden vuoksi mahdollisia yhtäläisyyksiä esimerkiksi Nuuksiossa kesällä 2013 tapahtuneeseen naisen sieppaukseen, jonka tekijä on yhä karkuteillä. 
  
Nelan tapauksessa salaliittoteoriat saa nyt unohtaa. Ketään ”ulkopuolista huppumiestä” ei ollut.

Kirjoitin jo aiemmin katoamistapausten raadollisuudesta. Kun ihminen katoaa, omaisille on pahinta epätietoisuus. Mitä on tapahtunut ja miksi? Läheskään kaikkia kadonneita ei löydetä koskaan.

Nelan katoamismysteerin lopputulos on hyvin surullinen. Löytöpaikalta aukeaa kaunis metsämaisema.

Omaisten surutyö voi alkaa. Nela Utkina jää kaikkien suomalaisten mieliin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja